Седмичен обзор 21-28 април 2019 г. 25 нови процесора от Intel и още

Седмичен обзор – 25 нови процесора от Intel

Готови за технологични новини? Ние сме! Тази седмица: 25 нови процесора от Intel и ни поднасят новини, че може би се справят с недостига на 14-нанометрови процесори. През това време AMD се хвалят с производствения си успех на предстоящите 7-нанометрови процесори и с хардуера им, който ще бъде в предстоящия PS5. Четете надолу, за да видите какво още се случи през тази седмица и какво можем да очакваме за близкото бъдеще!

Проблемите с недостига на Intel процесори може да са към своя край

Резултатите на Intel за Q1 не покриват очакванията. Източник: Intel. Част от рубрика с технологични новини.
Резултатите на Intel за Q1 не покриват очакванията. Източник: Intel

Ейми Хууд (Amy Hood) – името на главния финансов директор в Майкрософт и човекът, който ни дава информация относно този публичен аспект на технологичния гигант. В началото на годината, финансовите отчети на компанията за последната четвърт на 2018-та година дадоха интересни теми за размисъл. Surface отдела на компанията се справяше отлично, с голям ръст от 38%, достигайки до почти 2 млрд. долара. В същото време обаче продажбите на Windows сочеха спадове: 2% за Windows 10 Pro и 11% за останалите версии. Според главния анализатор в Gartner – Mikako Kitagawa, този спад се дължи на затрудненията на Intel в производството на достатъчно процесори.

Тази седмица историята се промени. Ейми Хууд обяви, че цялостното състояние на пазара се е променило и постигнатите резулати са по-добри от очакваните.

„При Windows цялостният пазар беше по-силен от очакванията ни, като наблюдаваме подобрено снабдяване с процесори, което успя да задоволи едновременно търсенето на комерсиални и скъпи продукти от Q2 и също така, по-силното от очакваното, търсене на комерсиални продукти в Q3.“

Последния път същият човек е визирал недостига на процесори от страна на Intel, а сега казва, че проблемите със снабдяването на достатъчно процесори е решен. Не е трудно да приемем за даденост, че е възможно Intel да са решили проблемите си и вече наваксват. Какво значи това за нас? По-добро снабдяване = по-добри цени. И втори въпрос: дали това не е за сметка на друг аспект от работата на компанията? Очакваме 25 нови процесора от Intel – но на каква цена? Четете следващия параграф, за да видите какво имаме в предвид.

25 нови процесора от Intel и всички използват 14-нанометрова литография

25 нови процесора от Intel изображение

Intel наистина имат проблеми. Макар да са една от най-големите компании в бранша, не е лесно да си на толкова много пазари едновременно: лаптопи и мобилни устройства, компютри, сървъри, 5G мрежи, скоро и видеокарти и още, и още. Докато миналата година компанията имаше затруднения с производството на достатъчно процесори за компютърния пазар, тази година изглежда част от тях се решават.

За сметка на това, макар все още непотвърдено, компанията изглежда ще забави за пореден път 10-нанометровите си чипове. Може би дори отвъд 2021-ва година. Точно така – 25 нови процесора от Intel и не неочаквано, всички са базирани на старата 14-нанометрова литография. Повече информация по темата може   да видите в нашата подробна статия.

Вижда се, че Intel вече отчаяно искат да пускат нови процесори, но при използването на 14-нанометрова литография от толкова години, не остават много възможности. Поради тази причина, Intel заемат трик от папката на AMD и увеличават броя на ядрата в процесорите си. Говорейки за ядра…

2012-та – годината, в която Microsoft виждат всяко AMD ядро като 0.75 ядра от Intel

Т.нар. "core factor". Източник: techquila.co.in. Част от рубрика с технологични новини.
Т.нар. „core factor“ в червено. Източник: techquila.co.in

През 2012-та, Microsoft за използвали нова мерна единица при сравняването на процесорите от двете компании. В Наръчник за лицензиране на ядра за SQL сървъри от 2012-та година,  Microsoft описват всяко Opteron ядро като 3/4 „истинско“ (разбирайте – Intel) ядро. Наричат това Core Factor. Виждате от таблицата, че този фактор е 0.75 за всяко Opteron ядро и 1 за всяко Xeon ядро. Разбира се, това не са точно „нови“ новини. Все пак, с оглед на следващата новина и на предстоящите процесори от трето поколение Ryzen, смятаме, че е удачно да споделим, че пътят на AMD не е бил никак лесен досега.

Дори тогава, това не са били толкова лоши новини, защото компаниите са плащали ефективно 75% за всяко закупено ядро от AMD. Ако си направите сами сметката, купувайки 4 ядра от AMD, плащате за 3 от Intel. Всичко това датира от времето на Bulldozer архитектурата.

Нещата вече се променят, когато идва време за Ryzen. Ироничното в случая е, че заедно с появата на Ryzen,  Intel не могат да достигнат до заветните 10-нанометра… А съвсем скоро очакваме и 7-нанометрови Ryzen ядра, базирани на Zen 2 архитектурата. В този ред на мисли, нека продължим тези технологични новини с разговор за Ryzen и AMD, какво ще кажете?

Производството на 7-нанометровите процесори от серията Ryzen 3000 има 75% успешен добив

Ryzen 3000 идва съвсем скоро. Източник: guru3d. Част от рубрика с технологични новини.
Ryzen 3000 идва съвсем скоро. Източник: guru3d.

Първо: Какво е „успешен добив“? При производството на малки транзистори и събирането им заедно, има шансове някой транзистор да бъде негоден. В добрите случаи, може получената част от чипа просто да бъде деактивирана и процесорът да мине в по-долен клас. В лошите, обаче цялата „вафла“ с чипове може да бъде негодна. 75% успех значи, че 2/3 от произведените чипове ще бъдат използвани за процесори, които ще видим на пазара.

За съвсем бързо сравнение, първите (и доста от последните) опити на Intel да произведат 10-нанометрови процесори бяха с 10% успешен добив. Очевидно AMD и TSMC правят нещо правилно, щом произвеждат по-напреднала технология с по-голяма успеваемост. Какво бяхме казали за иронията на времето и процесорите?

5-нанометрова литография

Снимка от завод за производство на чипове. Част от рубрика с технологични новини.
Източник: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

Да, AMD се подготвят да пуснат 7-нанометрови процесори съвсем скоро. Но TSMC вече гледат в по-далечното бъдеще. Всъщност става дума за това, че 5-нанометрови транзистори са вече в етап на рисково производство, така че не е чак толкова далeчено бъдещето. В стари технологични новини, Intel все още се борят с 10 нанометровата литография, но това не им пречи да продължат да бълват 14-нанометрови процесори. Все пак, по-далечното близко бъдеще настрана, 7-нанометровите процесори на AMD ще бъдат на пазара съвсем скоро. Тези процесори ще имат нужда от дънни платки, на които да ги ползвате, нали?

Biostar ще демонстрират дънни платки за Ryzen 3000 серията по време на Computex 2019

Biostar ще присъстват на Computex 2019. Източник: biostar. Част от рубрика с технологични новини.
Biostar ще присъстват на Computex 2019. Източник: biostar

Тази година е голяма за AMD. Първо, навършват 50 години. Второ, за пръв път от години, ще водят Intel в производствена технология за процесорите си. И трето – за пръв път от половинвековната си история, ще бъдат водещи говорители по време на Computex тази година! Всички са развълнувани. И то с причина. Очакваме нови 7-нанометрови процесори и чисто нова архитектура за новото семейство на видеокарти – Navi. Също така черешката на тората ще бъде поддръжката на нов PCI-E 4.0 стандарт, който дори не е официално на пазара, все още. Ryzen 3000 серията е готова за него, въпреки това.

Редом с процесорите, дънните платки и чипсетовете също ще трябва да бъдат готови. Biostar обявиха, че ще покажат новите си дънни платки, редом с нов чипсет, по време на Computex 2019. Вероятно няма да бъдат единствените, но поне знаем за един производител, който със сигурност има такива планове. Дали новият PCI-E стандарт ще бъде първоначално само за съхранение, или ще има и други имплементации, като например за предстоящите видеокарти от AMD, все още не знаем със сигурност. Говорейки за Navi…

AMD са почти готови да пусне драйвърите на Navi с отворен код за Linux

Източник: pcgamesn част от седмичен обзор
Източник: pcgamesn

Според нов доклад, AMD са почти готови с отворения код на драйвърите за Navi. Макар все още да не е официално, AMD са започнали да пускат части код в различни Git хранилища. В тях се виждат референции към Navi с идентификатора GFX1010. Също така вероятно вече правят правна проверка на кода си, което е последната стъпка преди официалното пускане на драйвърите. Това може би не е толкова голяма изненада за някои хора, имайки предвид, че Navi ще бъде в бъдещата конзола на PlayStation, а това няма как да се случи, освен ако компанията няма вече работещи драйвъри. Navi ще бъде интересен звяр. Към момента единственият ни източник на информация са детайли, идващи от слухове и факти около PS5. Нека се прехвърлим към тях, за повече детайли?

PS5 – факти и слухове

PlayStation 5 слухове до момента. Част от рубрика с технологични новини.

Към момента е публична тайна, че хардуерът в новата игрална конзола на Sony ще използва хардуер от AMD. Очакваме процесорът да е базиран на предстоящата Zen 2 архитектура, която ще използва 7-нанометрова литография. Магията около предстощия PlayStation 5 идва от целия шум вдигнат покрай графичната карта, която ще използва. Очакваме ray tracing, много памет и най-важното – специално разработен вариант на предстоящата Navi серия от AMD. Ако всичко това не ви е грабнало интереса, не знаем какво би могло!

И на нас не ни се иска, но това е края на този седмичен обзор. Споделете в коментари какво мислите за тези 25 нови процесора от Intel. Не забравяйте също, че можете да го направите както в коментарите тук, така и в нашата официална фейсбук група – Технологичното общество на България. Направете го и ако имате нещо интересно за споделяне! Току-виж и се е оказало в новините за другата седмица.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.