PC към конзоли

Ще преминат ли геймърите от PC към конзоли скоро?

Според анализ, направен от Jon Peddie Research, около 20 милиона геймъри ще преминат от PC към конзоли в близките 3 години. Ако проучването се окаже вярно, предполага се, че финансовите възможности биха били причина за подобна миграция. Друга основна причина за това би могла да бъде увеличаването на стрийминг услугите, като Google Stadia.

Стрийминг услугите стават все по-използвани, като те са предимно телевизионно фокусирани, но с възможността на конзолите и компютрите да поддържат 4K HDR нещата се променят. Разликата в графичните възможности на конзолите и тази на компютрите намалява. В повечето случаи игрите излизат първо за конзола, а след това за PC. Това се случва, защото конзолите могат да поддържат само по една операционна система. Това от своя страна прави по-лесна оптимизацията на игрите, които са за конзоли.

Ако се интересувате кои са Jon Peddie Research и искате да разберете подробности за това с какви анализи и проучвания се занимават – можете да посетите официалния им сайт.

Каква е разликата между компютрите и конзолите?

Чували ли сте за дебата за компютърните геймъри срещу тези, които играят на конзола? Ако не сте, сега ще разберете за какво става дума. Висок клас компютър може да поддържа 4K резолюция, която и конзолата може, но компютърът позволява промяната на графичните настройки, докато конзолата – не.

Аз не мисля, че толкова много хора ще оставят компютрите си и ще минат от PC към конзоли, защото, от една страна, компютърът им дава възможност за ъпгрейд, както и по-хубава графика при някои игри. Хубавото на конзолите, от друга страна, пък са ексклузивните игрови заглавия. Можете да играете Uncharted и God of War например само на PlayStation 4. За Xbox One можем да споменем с удоволствие заглавието Halo 5: Guardians, което с времето също стана доста популярно и играно от много геймъри по света.

Възникват и спорове между хората кое е по-добро – джойстикът или мишката и клавиатурата. Според някои хора, които играят на компютър, джойстикът е кошмар и е невъзможно да се играе с него. Вярно е, че първоначално е доста трудно, но след седмица игра контролерът няма да бъде такъв кошмар. В крайна сметка дали човек ще играе на компютър, или на конзола, зависи от неговите предпочитания и бюджет. Ако например след дългия работен ден искате да разпуснете с някоя игра за няколко часа, то конзолата е добър избор. Ако пък искате да се занимавате по-сериозно с най-новите и тежки игри, то компютърът може да ви свърши безпроблемна работа.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Николов

Занимавам се с компютърни технологии от 7 годишен. Завършил съм средно образование с профил информатика и информационни, а интересът ми е Game Development. Обичам градивната критика, като много често давам такава.