Начало / Гейминг / PlayStation 5 слухове и факти – какво знаем досега
PlayStation 5 слухове до момента.

PlayStation 5 слухове и факти – какво знаем досега

PlayStation 5 слухове биват пускани буквално почти всеки ден, а заедно с тях много въпроси от типа- Ще видим ли новата конзола на Sony скоро? Това е една от темите, които в Technology.bg следим с голям интерес. Към днешна дата се нагледахме на фалшиви новини с подвеждащи заглавия и изображения с невярно съдържание. Ако и Вие сте се отегчили от това дълго чакане на нещо ново под слънцето – Sony най-накрая разкриха детайли около PlayStation 5.

Хардуерни характеристики

Компанията обещава, че конзолата ще поддържа 3D аудио, най-вероятно Dolby Atmos, много бързи SSD-та, и най-важното – съвместимост със сегашните PS4 игри.

Както може би сте се сетили, за да играете с 8K графика, то Вашият телевизор трябва да поддържа тази резолюция. Досега всички конзоли можеха да поддържат игри, които са от по-стара конзола. Можем да вземем за пример игрите, които са за PS2 и могат да се играят на PS3. За жалост сегашният PS4 не ни позволява лукса да играем игри за по-стара конзола, която е на Sony. Досега нямаше PlayStation 5 слухове, които да са истина.

Но днес можем да разчитаме конзолата от следващото поколение да има изцяло обновен хардуер, като процесор базиран върху 7 нанометрова Zen 2 архитектура и GPU профил, базиран на Radeon Navi. Конзолата ще дойде с Ray-tracing графики, като това ще е първата конзола, която позволява такива графики. И всичко това води до резултата, който е конзола, поддържаща 8K резолюция. Макар и да няма все още много телевизори с такава висока резолюция, Sony ще предостави на собствениците на такъв телевизор едно уникално преживяване.

Предполага се, че процесорът ще е с 8 ядра и 16 нишки, но засега не се знае точно кой процесор ще бъде в конзолата. Очаква се конзолата да разполага с оперативна памет в размер на 24GB DDR6 и отделно резервирани 4GB RAM за фърмуера. Възможно е паметта, която конзолата ще използва да бъде SSD с капацитет 2TB. Марк Черни обяви, че PlayStation 5 няма да бъде просто подобрена версия на PS4, а изцяло ново поколение конзоли.

според последните PlayStation 5 слухове каската за виртуална реалност ще си остане същата като от PS4

А какво става с PlayStation виртуалната реалност?

От Sony засега няма да разработват  нови PSVR очила, а сегашните ще бъдат съвместими и с новата конзола. Засега няма много информация дали ще се разработи нов Headset специално за PlayStation 5. Най-сигурното нещо до момента е, че няма да видим конзолата тази година, а може би следващата, ако не и по-късно. Очаква се PS5 да ни донесе и нов Dualshock, който може да има вградена камера за виртуална реалност. Засега можем да се надяваме Sony да разкрият още подробности около конзолата и как изглежда тя като външен дизайн. Преди време бяха публикувани снимки на външния дизайн, който конзолата „има“, но все още не е доказано истински ли са.

SSD и HDD? Каква ще е разликата?

Марк Черни добави пред Wired, че конзолата ще бъде първата по рода си, която използва SSD вместо твърд диск, какъвто сегашната PS4 използва. Но това не е точно SSD, каза още Черни, това е специализирана версия. Той направи демонстрация пред Wired, като пусна Spider Man на PlayStation 4 Pro и направи пътуване в играта. От точка А до точка Б то отне 15 секунди, а на следващото, което бе чрез прототипа на PS5, то отне само 0.8 секунди. Това дава ясна представа каква може да е разликата между HDD и SSD-то на бъдещата конзола. Но засега можем само да гадаем, дали резултатите ще са толкова добри, или няма да има много голяма разлика.

Кога ще видим новата конзола и на каква цена ще е тя?

Спорно е да се каже, но аз съм оптимистично настроен и се надявам това да се случи началото на 2020 година. Новият главен изпълнителен директор на Sony, Кеничиро Йошида обяви 3 годишен бизнес план, което значи, че е възможно да видим конзолата през 2020 или 2021 година. Според анализатори, е възможно да не видим конзолата и догодина. В крайна сметка конзолата рано или късно ще излезе, а когато това стане – ще разберем дали толкова много чакане си е заслужавало.

Очаква се игрите, с които конзолата ще ни зарадва първоначално, да са remastered версиите на Ghost of Tsushima и The Last of Us 2. До тях се нареждат игрите Gran Turisimo 7 и PUBG (4K Remastered версия на играта). Много от геймърите по света смятат, че е възможно и Grand Theft Auto VI да излезе заедно с PS5 или известно време след конзолата. Но за момента това са предположения, за които не се знае дали ще станат факт. Ако слуховете се окажат верни, то ние ще можем да се сдобием с конзолата на цена от 499 долара.

 

Какво представлява PlayStation 4

Кои са Sony и какво представлява Playstation?

Sony са японска компания, която има почитатели по цял свят. Те се занимават с производство на телефони, телевизори и монитори, като тяхната техника се използва по цял свят. Техни смартфони може да намерите под името Sony Xperia, които са едни от доказалите се телефони през годините. През 2001 година, SONY и шведската телекомуникационна компания „Ericsson“ сключват договор, като по този начин те основават Sony Ericsson. Повече информация за компанията и какви продукти произвежда тя може да намерите на официалния български сайт SONY.

Playstation е марка конзоли, които се използват за гейминг от милиони потребители по целия свят. Последният излязъл модел конзола на Sony е PlayStation 4, като с времето тя се доказва като една от най-добрите игрови конзоли за 21 век. Тяхната конкуренция е другият лидер в областта на гейминг конзолите, собственост на Microsoft – Xbox.

Това е от нас за момента с излезлите PlayStation 5 слухове и новини. Тази статия ще бъде регулярно обновявана, затова не забравяйте да ни следите редовно. Повече информация ще споделяме и в нашите официални групи – Технологичното Общество на България и Гейминг Зона. До скоро!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Николай Николов

Търся отговори, там където най - малко хората ще очакват, критиката живее в мен, защото още от малък съм свикнал да ме критикуват, видеоигрите са част от мен! Почитател на хитовата музика от всякакъв жанр, това съм Аз!