Радиацията на Луната се оказа много по-висока
Снимка: Атанас Георгиев

Радиацията на Луната се оказа много по-висока, ето как ще се справим с нея

Борим радиацията на Луната с обработка на почвата ѝ

Никой не очаква пътуването му в Космоса да мине без рискове. Тепърва обаче започваме да разбираме колко сурова може да бъде Вселената извън нашата атмосфера. Нов анализ на условията на лунната повърхност показва много по-високи нива на радиация от очакваното. Китайско-германският екип твърди, че радиацията на Луната е толкова опасна, че хората няма да могат да прекарват там дълги периоди от време. Това със сигурност може да усложни плановете на НАСА за дългосрочно лунно присъствие.

НАСА направи измервания на радиацията на Луната през 60-те и 70-те години на миналия век по време на мисиите Аполо. Тези показания доказаха, че астронавтите могат да прекарат няколко дни на повърхността. Тогава не са правили ежедневно отчитане с цел да се определи максималното време, за което някой може да остане на Луната. Новото проучване прави това с помощта на експеримент, проведен от китайския спускателен апарат Chang’E 4 през 2019 г.

Радиацията на Луната е 200 пъти по-висока от земната

Оказва се, че астронавтите на Луната ще бъдат изложени на радиация между два и три пъти по-интензивна от тази на Международната космическа станция (МКС) и 200 пъти по-интензивна от нивата на Земята. Съавторът на изследването Robert Wimmer-Schweingruber от University of Kiel отбелязва, че човек ще може да остане на Луната само два месеца. В тях влиза и радиацията от едноседмичното пътуване до и от Луната.

Изследването посочва няколко източника на радиация, включително високоенергийни космически лъчи и слънчеви частици. Астронавтите могат да бъдат бомбардирани и от неутрони и гама лъчи, произведени от взаимодействия между лунната почва и други форми на радиация. Всичко това създава много по-малко гостоприемна среда, отколкото се надявахме. За сравнение, хората могат да живеят на МКС с минимален риск повече от година. Причината е, че станцията все още се ползва частично от магнитното поле на Земята, което я защитава.

Космическа станция и обработване на почвата

В момента НАСА се надява да спусне хора на Луната през 2024 г. Целта ѝ е да се премине към дългосрочно присъствие на естествения ни спътник. Агенцията дори работи върху създаване на космическа станция в лунната орбита. Тя ще осигури на екипажите лесен достъп до повърхността.

Продължителните престои на Луната очевидно ще изискват нови защитни технологии. Wimmer-Schweingruber казва, че най-лесният начин да се направи повърхността безопасна е да се изградят местообитания с лунна почва. Ще трябват около 30 инча (80 см) почва, за да се намалят нивата на радиация. НАСА може би ще започне с тази лунна пясъчна технология.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg