радиация

Вижте списък на телефоните, които излъчват най-много радиация

Съвременните хора прекарват със смартфона си близо 24 часа в денонощието, без да мислят за опасната радиация. Той е в джоба им, докато са на работа, в ръцете им, докато пътуват. И на нощното им шкафче, докато спят. И както се досещате, това е изключително рисково за цялостното здраве на организма.

С това ниво на привързаност и използване много потребители съвсем забравят, че рискуват да нанесат щети на себе си в дългосрочен план. Но кои от апаратите имат най-вредно излъчване?

Ето какво знаем до момента

Въпреки че все още е трудно да се постигне убедително надлежно изследване на ефектите от излъчването на мобилния телефон, има доста наблюдения в този аспект. А сега вече разполагаме и с инфографика, която показва телефоните, излъчващи най-много радиация, когато се държат до ухото.

Германската федерална служба за радиационна защита (Bundesamt für Strahlenschutz) съобщи, че разполага с обширна база данни за смартфони – нови и стари. И за нивото им на излъчване. Следвайки критериите, определени за тази диаграма, се смята, че смартфонът, създаващ най-високо ниво на радиация, е Mi A1 от китайския производител Xiaomi.

Друг китайски апарат пък е на второ място – OnePlus 5T. Всъщност двете компании са представени силно в този списък. 8 от първите 16 телефона са направени от един от тях. Любопитно, нали? Въпреки това, премиум телефони на Apple като iPhone 7 и наскоро пуснатият iPhone 8 също се виждат в инфографиката. Както и последните телефони Pixel от Google.

Въпреки че няма универсална насока за „безопасно“ ниво на радиация на телефона, германският екостандарт „Der Blaue Engel“ („Син ангел“) само удостоверява телефони, които имат специфична скорост на излъчване, по-малка от 0.60 вата на килограм. Всички телефони, включени тук, имат два пъти по-високи показатели от този бенчмарк.

Надяваме се, че сме ви били полезни и сме ви припомнили колко е опасно смартфоните да се държат в близост през цялото време.

Затова минимизирайте контакта с тях – само тогава, когато ви трябват!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.