Търсене на екзопланети с Planet Patrol

НАСА пусна сайт за търсене на екзопланети, моли гражданите за помощ

Искате да помогнете на НАСА в търсене на екзопланети и светове извън нашата слънчева система? Можете да го направите вкъщи, на своето компютърно устройство

За да участвате в програмата за търсене на екзопланети, трябва да влезете в новия уебсайт Planet Patrol. Тази научна платформа позволява на обществеността да си сътрудничи с професионални астрономи. Гражданите могат да участват в сортирането на запасите от изображения, събрани от спътника за изследване на транзитни екзопланети на НАСА (Transiting Exoplanet Survey Satellite) – TESS.

„Автоматизираните методи за обработка на данните от TESS понякога пропускат тела, които приличат на екзопланети“,

каза ръководителят на проекта Веселин Костов, учен от NASA’s Goddard Space Flight Center в Greenbelt, Maryland и института SETI в Mountain View, California.

„Човешкото око е изключително добро в засичането на такива планети. Имаме нужда от цивилни учени, които да ни помогнат в разграничаването между подобни и истински планети.“

Доброволците ще помогнат в определянето кои снимки на TESS включват сигнали от потенциални планети и кои показват имитации на планети.

Как работи TESS

TESS използва четирите си камери за да прави пълни изображения на дадена част от небето наречена сектор на всеки 10 минути в продължение на цял месец. Този продължителен поглед позволява на TESS да види кога планетите минават пред звездите си и затъмняват светлината им. За период от година TESS събира стотици хиляди снимки, всяка от които съдържа хиляди потенциални планети – твърде много, за да могат учените да ги изследват без чужда помощ.

 

Компютрите са много добри в анализирането на такива масиви от данни, но те не са перфектни, обяснява Костов. Дори и най-внимателно изработените алгоритми могат да се провалят, когато сигналът от планета е слаб. Някои от най-интересните екзопланети, като малки светове с дълги орбити, могат да се окажат особено предизвикателство. Доброволците на Planet Patrol ще помогнат в откриването на такива светове. Благодарение на помощта им, учените ще разберат как се формират и развиват планетарните системи из Вселената.

Защо НАСА искат помощ от гражданите

Планетите обаче не са единственият източник на промени в светлината от звездите. Например някои звезди естествено променят своята яркост с течение на времето. В други случаи звездата всъщност може да бъде затъмняваща двоична система, при която две орбитиращи звезди се редуват транзитно или се затъмняват взаимно. Може пък да има и затъмняващ двоичен файл на заден план, който създава илюзията за планета, преминаваща през целева звезда. Инструменталните отклонения също могат да причинят вариации на яркостта. Всички тези фалшиви аларми могат да излъжат автоматизираните процеси за лов на планети.

На новия уебсайт участниците ще помогнат на Костов и неговия екип да отсеят изображенията на потенциални планети, като отговорят на набор от въпроси. Например, дали съдържа множество ярки източници или по-скоро прилича на случайна светлина, отколкото на светлина от звезда. Тези въпроси помагат на изследователите да стеснят списъка с възможните планети за по-нататъшно проучване.

Помагайки на НАСА в търсене на екзопланети, гражданите придобиват знания

Учените могат да се гмуркат още по-надълбоко, като научат повече за звездата във всяко изображение и като се ангажират с общността на Planet Patrol.

Летният стаж в Goddard наскоро е помогнал за откриването на първата планета, която обикаля около две звезди. Това се е случило благодарение на друга научна програма за граждани, наречена „Ловци на планети TESS“, ръководена от Оксфордския университет.

„Всички плуваме в едно и също море от данни, само с различен размах“,

каза Марк Кухнер, цивилен научен служител в Дирекцията за научна мисия на НАСА.

„Ловците на планети TESS молят доброволците да разгледат изкривяването на светлината, обхванато в графики на яркост на звездите във времето. Planet Patrol ги моли да гледат директно изображението на TESS, въпреки че планираме да включим и светлинни криви за тези изображения в бъдеще. „

Planet Patrol е сътрудничество между НАСА, Института SETI в Mountain View, California, Space Telescope Science Institute in Baltimore и Zooniverse. Последната организация представлява сътрудничество между учени, разработчици на софтуер и преподаватели, които колективно разработват и управляват научни проекти за гражданите в интернет. Кооперацията между всички организации се финансира от Collaboration Sellers Exoplanet Environments Collaboration в космическия полетен център Goddard на НАСА в Greenbelt.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg