Лунна библиотека

Лунна библиотека с 30 милиона страници излетя в Космоса

Когато миналата седмица израелският космически кораб Beresheet тръгна към Луната, той носеше един по-особен товар. Планиращите мисията го нарекоха „капсула на времето“, а сега истината е разкрита: малката сонда съдържа 30-милиона страници архив на човешките познания, вградени в метален диск с DVD размер. Или така наречената „Лунна библиотека“.

Съхранение на знанието

Архивът представлява „резерв на цивилизацията“. Идеята е да се гарантира, че нашите далечни потомци няма да изгубят колективната мъдрост на човечеството, според Нова Спивак, съосновател на Arch Mission Foundation. Фондацията изгражда космически архив, предназначен да оцелее 6 милиарда години или повече. Това е издържливост, милион пъти по-дълга от най-старите писмени записи, съществуващи днес.

„Едно от основните еволюционни предизвикателства, пред които сме изправени, е амнезията за миналите ни грешки и липсата на активни контрамерки за тяхното повторение“, каза Спивак. „За оцеляването на нашия вид, ние трябва да намерим начини да повишим осведомеността си за това, което работи и не работи. И трябва да гарантираме, че тя е споделена с хората от бъдещето.“

Символика и практика

Пол Дейвис от държавния университет в Аризона смята, че Лунната библиотека е по-скоро символична, но все пак е важна.

„Тя насърчава хората да се замислят за мястото на човечеството във Вселената“, каза експертът. По думите му, това можа да бъде и една различна връзка с други цивилизации.

Светът в диска

Създателите на „капсулата на времето“ от Arch Mission Foundation са включили колекция от песни, детски рисунки и писания за израелската култура и история. Но останалото е наистина енциклопедично. В над 200 гигабайта данни на Лунната библиотека могат да се намерят цялата англоезична версия на Wikipedia; десетки хиляди художествени книги; колекция от учебници и ръководства на 5000 езика, заедно с 1,5 милиарда примерни преводи между тях.

Тъй като хората от далечното бъдеще вероятно няма да имат DVD плейър подръка и може да не говорят никакъв език, горната част на диска на Лунната библиотека е гравирана с малки изображения на книги и други документи, обясняващи човешката лингвистика. Както и инструкции за това как да прочетете библиотеката отдолу.

Уводните слоеве могат лесно да се видят, когато се увеличат 100 пъти под прост микроскоп. Така че зависи от нашите хитри потомци да прочетат останалата част от библиотеката.

(Почти) завинаги

Цялото това съдържание няма да означава нищо, ако физическият обект не оцелее, така че фондацията помогна да се разработи супер трайна технология за запис на данни, наречена Nanofiche.

Освен това тази иновативна Лунна библиотека има защитен слой и изолация, както и със самата конструкция на кабината Beresheet. Всичко това би трябвало да я предпази от микрометеоритите, които редовно удрят Луната.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.