DeviantArt Midjourney и Stability AI

Артисти съдят DeviantArt, Midjourney и Stability AI за нарушаване на авторските права чрез AI изображенията

Съдебно дело от името на група художници е заведено в Окръжния съд на Съединените щати за Северния окръг на Калифорния срещу три компании: DeviantArt, Midjourney и Stability AI, за предполагаемо нарушение на авторските права на художниците в творението на така нареченото изкуство „изкуствен интелект“.

„Тъй като процъфтяващата технология продължава да променя всеки аспект на съвременния свят, изключително важно е да признаем и защитим правата на артистите срещу незаконни кражби и измами. Този случай представлява по-голяма борба за запазване на правата на собственост за всички артисти и други творци.“ каза Джоузеф Савери, основател на адвокатската кантора Joseph Saveri, LLP, който представлява ищците заедно с Матю Бътерик и Lockridge, Grindal, Nauen P.L.L.P.

Каква е основата за този правен иск срещу AI изкуството?

Всички три компании споделят използването на Stable Diffusion, продукт с изкуствен интелект, базиран на милиарда изображения, съдържащи се в набора от данни LAION-5B. В делото се твърди, че в създаването на Stable Diffusion участват милиарди, защитени с авторски права изображения. Следователно в делото се твърди, че използването на тези изображения води до пряко нарушаване на авторски права, косвени нарушения на авторски права, свързани с фалшификати, нарушения на Закона за авторското право в цифровото хилядолетие (DMCA), нарушаване на правата на членовете на класа за публичност, нарушение на договор, свързани с DeviantArt Условия за ползване и различни нарушения на законите за нелоялна конкуренция на Калифорния.

Съдебният иск не само търси обезщетение за предполагаемите нарушения, но иска разпореждане, за да се избегнат бъдещи проблеми, докато не бъде създадена някаква система, която да позволи на художниците да бъдат справедливо компенсирани за това, че техните произведения на изкуството са използвани в „AI изкуство“. Както се твърди в твърдението, услугите за стрийминг на музика са намерили начин да компенсират музикалните артисти, така че трябва да има начин и това да работи.

Един от ищците говори открито за делото

Една от художничките ищци по делото, Карла Ортиз, се включи в социалните медии, за да обсъди вълнението си от съдебния процес.

https://twitter.com/kortizart/status/1614460962756780034?s=20&t=x8DPEZmXpOIu66NOy1bnrg

Тя отбеляза: „Горда съм, че съм един от ищците, посочени за този колективен иск. Гордея се да направя това с колеги, че ще дадем глас на потенциално хиляди засегнати артисти. Гордея се, че сега ние се борим за правата си не само в публичната сфера, но и в съдилищата!“

Stable Diffusion

Stable Diffusion е софтуерен продукт с изкуствен интелект (AI), пуснат през август 2022 г. от компания, наречена Stability AI.

Stable Diffusion съдържа неоторизирани копия на милиони — и вероятно милиарди — защитени с авторски права изображения. Тези копия са направени без знанието или съгласието на художниците.

Дори да приемем номинални щети от 1 долар на изображение, стойността на това незаконно присвояване ще бъде приблизително 5 милиарда долара. (За сравнение, най-големият обир на изкуство някога е кражбата през 1990 г. на 13 произведения на изкуството от музея на Изабела Стюарт Гарднър, чиято текуща стойност се оценява на 500 милиона долара.)

Stable Diffusion принадлежи към категория AI системи, наречени генериращи AI. Тези системи се обучават върху определен вид творческа работа – например текст, софтуерен код или изображения – и след това ремиксират тези произведения, за да извлекат (или „генерират“) повече произведения от същия вид.

След като копира петте милиарда изображения – без съгласието на оригиналните художници – Stable Diffusion разчита на математически процес, наречен дифузия, за да съхранява компресирани копия на тези образи за обучение, които от своя страна се комбинират повторно, за да извлекат други изображения. Накратко, това е инструмент за колаж от 21-ви век.

Тези получени изображения могат или не могат външно да приличат на изображенията за обучение. Въпреки това, те са извлечени от копия на образите за обучение и се конкурират с тях на пазара. Като минимум способността на Stable Diffusion да наводни пазара с практически неограничен брой изображения в нарушение ще нанесе трайни щети на пазара за изкуство и артисти.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.