INSAIT – първият AI институт в Югоизточна Европа – отвори в София

Първият AI институт в Югоизточна Европа отвори врати в София, за да разрастне българската научна общност, да привлече, развие и задържи местни и международни изследователски таланти, както и да ускори въздействието на икономическите и социални иновации в региона. Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) е създаден в партньорство с ETH Zurich и EPFL Lausanne, два от водещите световни технологични университета, и е структуриран като специално звено на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Подкрепена със 100 милиона долара от българското правителство, 6,5 милиона долара от SiteGround, 3,75 милиона долара от Amazon Web Services (AWS), 3 милиона долара от Google, 550 хиляди долара от български предприемачи и 285 хиляди долара от DeepMind, мисията на INSAIT е да бъде катализатор за трансформация на местната икономика в конкурентоспособна и високотехнологична. Институтът има за цел да изведе състоянието на AI и компютрите в региона на ново ниво чрез отворени изследвания, изследователски съоръжения от световна класа и глобално конкурентно възнаграждение.

Обърнете тенденцията на изтичане на мозъци

Проф. Мартин Вечев, професор в швейцарския ETH Zurich University, е архитект на INSAIT. Вечев е също така съосновател на дълбокотехнологичния стартъп LatticeFlow и получател на безвъзмездна помощ от 2 милиона евро от Европейския изследователски съвет ERC Consolidator за финансирането на неговия проект за сигурни, честни и устойчиви AI технологии.

„Източна Европа е пълна с ярки научни умове – но твърде често стремежите на хората са ограничени поради липса на съоръжения, финансиране и подкрепа. Това доведе до „изтичане на мозъци“ от Източна Европа, системен проблем, който обезкуражава иновациите. INSAIT е идеално разположен, за да обърне тази тенденция и да се конкурира в световен мащаб. AWS, Google и DeepMind разбират важността на преодоляването на научните и технологичните разделения между Изтока и Запада за насърчаване на приобщаващ икономически растеж и възстановяване, демократизиране на науката и привличане на най-добрите таланти, фокусирани върху решаването на някои от най-трудните предизвикателства на ИИ. Ние също така имаме тяхната подкрепа за насърчаване на разнообразието и включването в науката, чрез насърчаване на кандидатури от жени и други слабо представени групи в технологиите и науката“, подчертава Вечев.

Партньорството между ETH Zurich, EPFL и Софийския университет беше ратифицирано от българския парламент през септември 2021 г. с единодушно гласуване и подкрепа от всички политически партии. 10-годишното първоначално дарение от почти 100 милиона долара от местното правителство е първият път, когато научните изследвания в областта на компютърните науки получават публично финансиране и подкрепа в Източна Европа.

Изследователски и обучителни програми от световна класа

INSAIT ще бъде наблюдаван и съветван от световноизвестни учени от ETH Zurich, EPFL, Масачузетския технологичен институт, Калифорнийския университет, Бъркли, Cornell Tech, Princeton University, Yale University, Technion – Израелски технологичен институт и други. Институтът за изкуствен интелект ще предлага изследователски и образователни програми за машинно обучение, обработка на естествен език, компютърно зрение, информационна сигурност, езици за програмиране, формални методи, квантови изчисления, компютърна архитектура и др.

През следващите пет години финансовата подкрепа на AWS ще подкрепи изследванията на INSAIT за автоматизирано разсъждение, алгоритмичното търсене на доказателства в математическата логика. Инвестицията на Google от 3 милиона долара ще осигури на INSAIT ресурси за облачни изчисления и достъп до неговата облачна инфраструктура за изследване на Tensor Processing Unit за изпълнение на модели за машинно обучение.

Освен това подкрепата от $285 000 на DeepMind ще бъде използвана за финансиране на две докторски стипендии за жени, което е въздействаща инвестиция, като се има предвид, че България е сред страните с най-висок процент жени в информационните технологии, от академични до индустриални позиции.

Институтът ще започне работа през септември 2022 г. и в рамките на две години се очаква преподавателите и студентите да започнат да публикуват статии на водещи конференции, за да помогнат за изграждането на международната репутация на INSAIT. През следващите десет години се предвижда INSAIT да бъде класиран като една от водещите световни академични институции за изследвания на ИИ.

Привличане и задържане на академични и инженерни таланти

От дълго време регионът на ЮИЕ е известен с негативната си демография и социалните тенденции за изтичане на мозъци с висококвалифицирани хора, които избират да изградят кариера в западните окръзи. Средно всяка година около 30 000 българи напускат страната в търсене на по-добри перспективи. Като първият изследователски център в региона, INSAIT ще привлече изследователи от чужбина и ще насърчи най-добрите български таланти да останат в страната.

Българският министър на иновациите и растежа Даниел Лорер сподели за The Recursive, че правителството е разработило стратегия за свързване на българските академични институции с водещи институции в техния домейн по света.

„Най-добрият пример е INSAIT. Същият подход прилагаме и с Аграрния университет в Пловдив, развивайки партньорски степени с университета Вагенинген, който е може би най-добрият селскостопански университет в Европа. Същата логика прилагаме и към Икономическия университет във Варна, който планира да открие Университет по туризъм и да го присъедини към една от най-добрите хотелиерски институции в Европа. И тази концепция ще продължи да идва; така че ще чуете повече за него. След няколко години трябва да можем да имаме обучени компании, обслужващи таланти, базирани тук, а не някъде другаде“, споделя Лорър в интервю за The Recursive.

Байрън Кук, вицепрезидент и уважаван учен в Amazon Web Services (AWS), подчертава, че със стартирането на INSAIT в София, AWS очаква с нетърпение да оборудва бъдещата работна сила с усъвършенствани умения за автоматизирано разсъждение и изследвания и да помогне за насърчаване на култура на иновации и предприемачество което ще бъде от полза за обществото като цяло.

В подобен дух Джеф Дийн, старши сътрудник в Google, сподели, че Източна Европа има невероятен набор от таланти от компютърни учени и инженери, а Google се стреми да помогне на INSAIT да стане съоръжение от световна класа, привличайки най-добрите изследователи от региона и по-нататък навън.

„Науката изгражда културни мостове – нещо, от което светът се нуждае сега повече от всякога. Радвам се, че ETH Zurich, чрез партньорствата на нашите преподаватели с INSAIT, може да допринесе за укрепване на научните връзки с България и Европа“, заключава Джоел Мезо, президент на ETH Zurich.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.