Парадоксът с магнитното поле на Земята

Парадоксът с магнитното поле на Земята

Защитното силово поле на нашата планета е милиарди години по-старо от механизма, който го задвижва. Какво тогава захранва магнитното поле на Земята?

Ако то не съществуваше, атмосферата на нашата планета щеше да е подложена на постоянните атаки на заредени частици. Те щяха да разрушат цялата електроника, която сме изградили на Земята.

В ранните години на нашата планета магнитното поле вероятно я е защитавало от унищожителното въздействие на Слънцето. Около Земята се е образувал балон, съставен от газ, който слънчевите смъртоносни частици е трябвало да заобикалят. Това е позволило на по-късен етап да се зароди и животът.

Тихият защитник на Земята – магнитното поле

Тихият защитник на нашата планета представлява силово поле, чийто източник плува в разтопено желязо. Познахте – става дума за Ядрото на Земята. Електроните, които преминават през течността от желязо, генерират електрически ток, който пък на свой ред създава магнитно поле. Можем да си представим Земното ядро като гигантски самозахранващ се електромагнит – като динамо, което се завърта от тока, който самото то генерира.

Това е официалната версия, която се приема за автентична през последните десетилетия. От няколко години насам обаче учените се натъкват на проблем. Оказва се, че ядреното динамо може би се е появило сравнително скоро. В същото време геоложки сведения сочат, че магнитното поле е съществувало през повечето от 4,5-те милиарда години история на Земята. Това противоречие за съществуването на магнитно поле без то да има някакъв генератор ни налага да преосмислим теорията за вътрешния състав на планетата ни.

Най-искрени извинения към Жул Верн, но най-вероятно никога няма да пътуваме до центъра на Земята. Ядрото на планетата ни е горещо точно колкото повърхността на Слънцето. Налягането в Земното ядро е няколко милиона пъти по-голямо спрямо това, което съществува на морското равнище. При съвременните технологии обаче не е нужно да пробиваме дупка до самия Център на Земята и да го посещаваме физически, за да го изучим по-подробно. Можем да използваме наличните технологии за измерване на сеизмични вълни, както и лабораторни експерименти, които имитират екстремните условия в и около Земното ядро. Да, технологиите са хубаво нещо. Те са истинско приключение за любопитните.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg