Google ще се захранва почти на 100% от слънчева и вятърна енергия

Google скоро ще използва само слънчева и вятърна енергия

Google официално, все още само по документи, захранва всички свои нужди от електричество от слънчева и вятърна енергия. Компанията подписа договори с 3 вятърни електроцентрали в последните дни, което ги доведе до малко над 3 гигавата електропотребление от възобновяеми източници. Това се очакваше да се случи още през декември 2016, но както се казва – по-добре късно, отколкото никога.

Новите инвестиции на компанията в световен мащаб, в областта на енергийната инфраструктура, достигнаха 3,5 милиарда долара. От тази сума 2/3 са похарчени в САЩ. Основните причини за засиленото инвестиране на Google във възобновяеми източници са спадовете с около 60 до 80% на разходите за вятърни и соларни електроцентрали. Тяхното първо споразумение е подписано през 2010 година с целта за закупуване на цялото електричество от 114 мегавата, произведено във вятърен парк в Айова. Пет години след това Google вече имат участие в 20 проекта за енергия от възобновяеми източници.

Слънчева и вятърна енергия – дребните детайли

Малките детайли около тази новина са, че на практика тези 3 централи няма да работят на пълна мощност още няколко години. И дотогава Google си остава под 100% „екологичност“. Другата подробност е, че както всички частни бизнес клиенти, които не са се отделили от общата мрежа, така и Google все още ще разчита на нея. Това ще се случва в периодите, когато източниците на слънчева и вятърна енергия не са налични, за да произведат всичките 3 гигавата електроенергия.

Докато сме отворили темата с „хвалбите“ към Google заради тяхната екоактивност, можем да кажем, че компанията е най-големият в света бизнес потребител на ток от ВЕИ. Втори в класирането са от Amazon, с почти наполовина по-малко потребление – около 1,5 гигавата.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Александър Господинов