киберхигиена

Обучение по киберхигиена става част от програмата в училищата

На 29 юни, по случай края на учебната година, Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) и Министерството на образованието и науката (МОН) представиха първия по рода си интерактивен урок по киберхигиена. Той е предназначен за ученици от първи до дванадесети клас.

Наръчник и методология, предназначени за преподавателите, практически съвети към родителите за повишаване на киберкултурата на подрастващите, както и тестове за проверка на навиците за кибер хигиена на учениците бяха представени и демонстрирани в присъствието на европейския комисар за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, на председателя на ДАЕУ Атанас Темелков, на зам.-министъра на образованието и науката Деница Сачева, заедно с директори и преподаватели от столични училища.

Цели

Урокът е част от материалите, разпространявани от ДАЕУ в рамките на Националната кампания за киберхигиена. Тя се проведе в рамките на първото Българско председателство на Съвета на ЕС под патронажа на Мария Габриел. Урокът вече е одобрен от МОН за избирателно включване в учебната програма на училищата в страната от учебната 2018/2019 г.

Експертите посочват, че анонимността и липсата на цензура в интернет могат да бъдат много опасни за децата. Особено за тези, които прекарват онлайн средно повече от 30 часа седмично.

В същото време 75 на сто от децата са склонни да споделят лична информация. Близо 90% от сексуалните предложения към деца са отправени в онлайн среда. Едва 25 на сто от младите споделят със своите родители. Затова урокът съдържа кратка теория, видео съдържание и интерактивни упражнения, подготвени от екип на Държавна агенция „Електронно управление”, съвместно с Министерството на образoванието и науката, за усвояване на основни понятия и практики за сигурно, и безопасно поведение в онлайн среда при ползване на интернет.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.