блокирани

Facebook алармира за неочаквано отблокиране на вече блокирани потребители

Facebook предупреди около 800 000 потребители, че грешка е накарала системата да отблокира хора, които преди това са били блокирани. Това означава, че предполагаемо блокираните потребители могат да видят профилите на хората, които са ги блокирали, и да им изпращат съобщения – което не би трябвало да се случва.

Компанията на Марк Зукърбърг съобщи за грешката в блога си. Оттам предупредиха, че блокирани потребители отново могат да видят профилите на хората, които ги са ги блокирали. Този бъг засегна както основната Facebook платформа, така и приложението й за съобщения.

Масовото отблокиране се е случвало между 29 май и 5 юни. Проблемът би трябвало да е вече решен. Потребителите, които са били засегнати, ще получат съобщение от компанията, което ги предупреждава за това.

От засегнатите потребители, наброяващи близо 800 000 души, 83% (около 664 000 души) имат по един деблокиран, докато останалите 17% (около 136 000 души) имат повече от един.

Говорител на Facebook отказа да коментира колко от тези временно отблокирани потребители са се възползвали от грешката, за да се свържат с лицето, което първоначално ги е блокирало, или да преглеждат информацията за профила, за който не би трябвало да имат достъп.

Пореден удар

Това е значителна грешка от страна на социалната мрежа. Жертвите на всякакъв вид тормоз или злоупотребяващи бивши партньори често използват функцията за блокиране. Целта е да не позволят на агресорите да се свързват с тях или да преглеждат онлайн дейността им. Този бъг би могъл до доведе до неприятно преживяване за някои потребители.

Новината идва на фона на няколко скандала, които разтърсиха Facebook през последните месеци. Компанията е подложена на силна критика за ролята си в разпространението на руската пропаганда и дезинформация. А наскоро беше разкрито, че политическата научноизследователска фирма Cambridge Analytica е злоупотребила с личните данни на десетки милиони потребители, които е получила именно от социалната мрежа.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.