Учители

МОН: Учители, които използват дигитални технологии, са най-търсени и уважавани

„Учители, които използват дигитални технологии и учат своите ученици да създават чрез тях отговорно и етично, са най-обичани, търсени и уважавани. Учителите-иноватори ще получат най-голямото признание – както от децата и младите хора, така и от обществото.“ С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева се обърна към 12 креативни преподаватели, отличени в конкурса „Дигитален посланик в час и клас“.

Те ще работят за популяризиране на дигиталните технологии в образованието като се включат в проекта на Дигиталната национална коалиция (ДНК) и Google.org – e-Start@school, подкрепен от Министерството на образованието и науката (МОН). Ще бъдат обучени общо 450 учители от близо 200 училища в Северозападна България. Споразумението между ДНК и МОН предвижда също така създаване на поне 100 безплатни образователни ресурси. Те ще са достъпни за всички преподаватели в страната.

Мисия

„Учителят е професия на бъдещето. В МОН бихме искали педагогическите специалности да бъдат точно толкова предпочитани от учениците, колкото и специалностите в областта на технологиите“. По думите на Сачева, дигиталните умения и възможностите да работиш с технологии са изключително важни в момента. Търсенето на хора, които преподават технологии на всички, които не са на училище или студенти, ще става все по-голямо.

В присъствието на представители на Google първите учители дигитални посланици обмениха иновативни практики, които ще предадат на свои колеги по време на предстоящите обучения в Северозападна България.  Те бяха отличени от комисаря по цифрово общество Мария Габриел и Гергана Паси, председател на Дигитална национална коалиция.

Домакин на първата официална среща на избраните от конкурса “Дигитален посланик в час и клас“ е Лабораторията по киберсигурност. Тя се намира в Лабораторния комплекс на София Tех Парк.

Следете Technology.bg, за да научавате всеки ден най-новото и най-интересното от света на технологиите!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.