HackTUES 365

Устройство в помощ на незрящи победи в HackTUES 365

Вградено устройство с камера и изкуствен интелект в помощ на незрящите хора спечели първа награда в петия ученически хакатон HackTUES 365 на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София. Устройството VoiceCV, създадено от отбор „Elsyser“ – Виктор Велев от 10 клас, Петър Герасимов и Теодор Станишев от 12 клас, може да се интегрира в шапка или очила и играе ролята на личен асистент, който информира с глас за околните обекти чрез снимки в близка и далечна перспектива.

Признание

Специалната награда за проект с вградена микрокомпютърна технология, която се връчва за първи път в HackTUES, получи системата S.P.A.S. (Smart Personal Assistant System) за отдалечено управление на устройства в дома или офиса през мобилен телефон. Проектът е разработен от Искрен Александров от 8 клас и Ангел Стоянов, Мартин Вайер, Мартин Георгиев и Денис Захариев от 9 клас, от отбор „Телефона в сака“.

Втора награда в хакатона спечели приложението за решаване на геометрични задачи GeoSolver. То сканира условието и генерира електронен чертеж и решение на задачата. Разработката е дело на 12-окласниците Телерик Арсов, Мартин Дацев, Антонио Милев, Владислав Георгиев и Петър Милев от отбор „Какводой“. 

Трета награда в хакатона спечели отбор „Бабич“ за проекта Product Chain, използващ блокчейн технология, за да предпази потребителите от фалшиви стоки на пазара. Мартин Йорданов от 11 клас и Самуил Георгиев, Антон Янчев, Огнян Барух и Георги Любенов от 10 клас разработиха система за проследяване на автентичността на продукти в търговската мрежа. Това става възможно чрез уникален QR код, който дава информация за пътя на продукта.

Още награди

Още шест други проекта спечелиха специални награди в тазгодишното издание на HackTUES. Това е единственият хакатон, организиран от ученици за ученици. Състезанието се проведе от 15 до 17 март 2019 г. в ТУЕС и София Тех Парк. В него участваха 200 ученици от 8-и до 12-и клас на ТУЕС, разпределени в 43 отбора. Над 60 ИТ професионалисти от различни компании, много от които възпитаници на училището, бяха ментори и членове на журито. Хакатонът се организира от екип доброволци от 11 клас с подкрепата на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на ТУЕС. Най-добрите проекти от HackTUES 3665 ще бъдат представени публично в специалното изложение на ученически разработки “ТУЕС Фест”, което ще се проведе на 20 април 2019 г. в училището.

Преобладаващата част от проектите финалисти в HackTUES 365 комбинират софтуерни, мрежови и хардуерни решения. Сред основните ползи от участието си в хакатона учениците посочват възможността да опознаят и тестват нови технологии, да работят с професионалисти като ментори, да се научат да работят в екип и да представят идеите си, както и да открият конкретни насоки за бъдещото си професионално развитие.

Ученици от ТУЕС редовно печелят награди и в хакатони за професионалисти и студенти като: Спортния хакатон, Балканския хакатон, Хакатон за София, хакатона, посветен на 10-годишнината от членството на България в ЕС и др. Членовете на отбора победител Elsyser наскоро спечелиха хакатона на Студентския клуб на Американския университет в България и са носители на различни отличия от други хакатони за професионалисти. Част от членовете на отбора, заел второ място – „Какводой“, са най-награждаваната група ученици в историята на HackTUES. Те неизменно са сред лауреатите на хакатона още от създаването му през 2015 г. Ученици от отбора също са носители на много отличия от професионални хакатони.

Отбори, отличени със специални награди в HackTUES 365

  • Проектът на отбор „Автобус 76“ от 9 клас SMART кофа спечели специалната награда на SAP. Той представлява подвижно кошче за боклук с възможности за дистанционно управление и идеи за разширяване на функционалностите с патрулиращи кофи в парковете.
  • Специалната награда на SoftServe получиха отбор „Отбор“ от 11 клас с проект за превръщане на дигитален текст в ръкописен.
  • Отбор „Autoruutnato Zahranvane“ от 11 клас бяха отличени от TelebidPro за проекта си за игра с вградена микрокомпютърна система Defuse the Bomb.
  • Отбор „Нишки“ от 11 клас получи възможност да прекара един работен ден с екипа на компанията Progress, както и награда от Data Science Society. Проектът им е дневник с вграден изкуствен интелект, който дава идеи за разведряване на настроението, когато анализира, че потребителят е в лошо настроение.
  • Проектът на отбор „Имам асоциация“ от 9 клас за автоматизирана градинска система също получи награда. Учениците разработиха система за автоматизиран контрол на градина в градски условия, като приложението показва състоянието на растенията и осигурява автоматичното им поливане при нужда.
  • Проектът за кафе машина, която се управлява с гласови команди, на отбор „Mrejari@root“ от 8 клас беше отличен със специалната награда на Немечек България.  

Сред отличените проекти в HackTUES през миналите години са приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи; чатбот на историческа тема, селектиращ статии според интереса на потребителите; игрални конзоли; 2D симулация на генетичен алгоритъм. Награди в хакатона са получавали и проекти за рисуващ робот, приложение за рисуване с движения на ръката пред камера, програма, която табулира изсвирена мелодия, мобилни игри и много други.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.