Балкански хакатон 2018

Балкански хакатон 2018 събира най-добрите програмисти от региона в София

Програмисти от всички балкански държави ще кодират европейското цифрово бъдеще на 27 и 28 юни в София в „София Тех парк“. Балкански хакатон 2018 ще се проведе под патронажа на комисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, министъра на  Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

Събитието се организира от Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и Държавна агенция “Електронно управление”. Партньори са още Асоциация за развитие на София, фондация Webit и „София Тех Парк“.

Повече свързаност и по-добър живот

Балканският хакатон събира заедно най-добрите програмисти (студенти, младежи, стартъп компании, дизайнери, IT любители и професионалисти) от всички балкански страни. Те ще предложат прототипни решения на предизвикателствата пред цифровото бъдеще на Европа и дигиталната свързаност на Балканите. Всеки, който мисли как да подобри онлайн правителствените инструменти, да гарантира неприкосновеността на личния живот и сигурността на гражданите в един свързан свят, да направи технологиите отворени и достъпни за всички, независимо от местоположение, възраст, пол и професия, ще се състезава за сериозни парични награди, осигурени от Мтел, Столична община и Представителството на ЕК в България.

Отборът победител получава парична награда. Той ще получи и покана от Мария Габриел да участва в Code Week 2018 в Брюксел.

Основно предизвикателство на 24-часовия хакатон е цифровото разделение. Въпросът е: как да осигурим бъдеще на Европа, в което нито един гражданин няма да се чувства дигитално изключен. Само един месец след срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София и в рамките на Българското председателство на ЕС, балканските програмисти ще предложат своите решения за европейска свързаност.

Работният език на Балканския хакатон е английският. Повече подробности за условията, предизвикателствата и програмата може да видите на страницата на хакатона: www.balkanhackathon.eu.

Крайният срок за регистрация е 1 юни 2018 г.

 

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.