Български ученици осъществиха връзка с Международната космическа станция

Български ученици имаха уникалната възможност да изпратят въпроси директно на астронавтите Марк Ванде Хей от САЩ и Тома Песке от Франция, които се намират на Международната космическа станция. Това стана в рамките на връзка до орбита, която се осъществи на 26 юли, в интервала между 17:00 и 19:00 часа от България. Един от учениците ще получи и стипендия за обучителния лагер Space Camp Turkey 2022 на NASA, предоставена от Центъра за творческо обучение.

Комуникацията между учениците и космическата станция беше в рамките на еднодневното събитие „Ало, Космос! Говори България!“, което се състоя от 9:00 до 19:00 ч. в София Тех Парк. Инициатори са Атлантическият клуб в България и Посолството на САЩ в София.

В рамките на инициативата Центърът за творческо обучение ще предостави стипендия за участие в обучителния лагер Space Camp Turkey 2022 на NASA на един български ученик между 11 и 15 години, чиито въпрос бъде избран от NASA и зададен на астронавтите при живата връзка по време на събитието. Припомняме, че Space Camp Turkey е единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер на Американската космическа агенция за Европа, Близкия Изток и Азия. Благодарение на Центъра за творческо обучение, през него вече са преминали над 900 ученици от България. Там те учат по специализирана програма на NASA, включваща използване на симулатори за безтегловност, реплика на пилотската кабина на совалка и т.н.

Всички желаещи ученици от България можеха да изпратят своите въпроси до астронавтите от Международната космическа станция до 6 юли, включително. От тях бяха избрани най-интересните, които ще получат своя отговор направо от космоса.

„Макар и да изглежда като част от далечното бъдеще, преподаването директно от космоса ще се окаже реалност за българските ученици още през този месец. Радващо е, че след като през последните години успяхме да заведем близо 1000 младежи от различни училища в страната на обучение в лагера на NASA в Измир, сега самите те, както и много техни връстници ще имат възможност да получат отговори директно от Международната космическа станция.

Космическите изследвания са бързо развиващ се нов сегмент в контекста на STEM дисциплините и е от важно значение българските ученици да имат повече възможности да се докоснат до тази област, както и да виждат връзката между наученото и неговото реално приложение в такива сериозни сфери. За тях това може да се окаже и първа стъпка към кариера в един от най-перспективните браншове на бъдещето“.

– посочва Йоанна Минчева, Програмен директор в Център за творческо обучение.

Събитието се излъчи на живо по телевизия NASA TV и ще се предава на уеб сайта на Американската космическа агенция, както и на живо в платформите в социалните медии на всички партньорски организации. То е обявено на страницата на НАСА.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.