Лунният прах е проблем за астронавтите

Лунният прах убива човешките клетки и променя ДНК

От край време сериозна причина за безпокойство на астронавтите е лунният прах. Той може да бъде изключително опасен, ако попадне в тялото, което прави дългосрочния престой на Луната тежка задача.

Според изследване, публикувано от Американския геофизичен съюз, лунният прах е токсичен както за мишите, така и за човешките клетки. При направената симулация 90% от човешките и миши белодробни клетки загиват, бивайки изложени на прахови частици, имитиращи лунния прах.

Неподозирано

Резултатите показват, че дишането на този прах, дори и в минимални количества, крие сериозен риск за здравето. Космическите станции са запознати с това, че излагането в космическа среда и нулевата гравитация са потенциално опасни за човека, но лунният прах създава допълнителен риск,  който е бил подценяван до сега.

Още по времето на мисиите „Аполо“, астронавтите са се оплаквали от сълзене на очите и кихане, когато прахът от космическите им костюми попаднел на кораба.

„Лунният прах, залепен по костюмите на астронавтите в мисиите „Аполо“ причинява леки дихателни проблеми …“

пише екипът на Рейчъл Кейстън, генетик в Университетското училище по медицина  в Ню Йорк и водещ автор на проучването. Според последното проучване, екипът казва в заключение:

„Прахът предизвиква възпаления на белите дробове, дори и по-сериозни заболявания като рак. Установихме силна токсичност в белодробните клетки, както и увреждане на ДНК. Хроничните или дългосрочни последици могат да бъдат проблем при бъдещите мисии“.

Лунният прах не е като земния. Образуван без участието на вода и атмосфера, той е много сух и има електростатичен заряд. В резултат на милиардите години бомбадировки на метеорити и микрометеорити, неговите частици са толкова малки, че могат да взаимодействат директно с клетката.

Демонстрирайки въздействието на имитиращия прах, учените се надяват да получат от НАСА проби от истински лунен прах, за да продължат с изследванията.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Яна Гарабитова