модел на обучение на ТУЕС

Решено: Настоящият модел на обучение на ТУЕС ще се запази

Настоящият модел на обучение на ТУЕС ще се запази. Такова уверение получи на среща по темата Общественият съвет на Технологичното училище „Електронни системи“ към Технически университет – София от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той обеща до 14 април 2018 година Министерството на образованието и науката да излезе с юридическо становище за търпимост към фактическото положение на ТУЕС. Ще бъдат приети и законови промени, които да урегулират модела на училището. Тези изменения ще потвърдят запазването на фактическото организационно състояние на училището и на Техническия университет – София като работодател на директора и преподавателите в училището.

Обещание

Със заповед на ресорния министър до 4 април ще се сформира работна група, която ще анализира модела на учебното заведение. Тя ще излезе с предложение за промяна в Закона за висшето образование и/или в Закона за предучилищното и училищното образование. Страните на срещата потвърдиха желанието да сътрудничат не само за утвърждаване на модела, но и за неговото мултиплициране.

Представителите на Обществения съвет благодариха на всички родители, преподаватели, завършили училището, журналисти, представители на компании, организации и приятели, които подкрепиха каузата за запазване на модела на училището. Те изказаха признателност към омбудсмана Мая Манолова за ефективната медиация.

Technology.bg припомня, че опасенията за промяна на модела на работа на ТУЕС предизвикаха бурна обществена реакция през последните дни. Те се изостриха особено много, след като МОН изпрати искане директорът на ТУЕС да бъде преназначен от сегашния си работодател Техническия университет – София към местното поделение на МОН – Регионално управление на образованието, съгласно Закона за предучилищното и училищното образование. Този на пръв поглед формален ход можеше да доведе на практика до изваждане на училището от структурите на ТУ-София.

Така щеше да се стигне до заличаване на успешния образователен модел на училището, доказал се през последните 30 години. Той включва гъвкава учебна програма и специфичен учебен план, съгласуван с ТУ-София, университетски преподаватели и преподаватели професионалисти от водещите развойни фирми в България, достъп до лабораториите и научно-техническите ресурси на университета, дипломни защити пред академична комисия.

Успехи

Ако бяха прекъснати трудово-правните отношения с ТУ-София, щеше бъде прекъсната изцяло юридическата връзка на училището с Техническия университет. Вследствие ТУЕС нямаше да има гъвкава учебна програма и специфичен учебен план, който отразява най-новите тенденции в ИТ сектора. Сегашните преподаватели от ТУ-София пък нямаше да продължат работата си за ТУЕС.

По всеобща оценка на ИТ бизнеса ТУЕС е водещо ИТ училище и неговите възпитаници са сред най-търсените професионалисти. Учениците традиционно печелят призове от национални и международни състезания по програмиране, компютърни мрежи, роботика, вградени микрокомпютърни системи и други.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.