Професионална гимназия по компютърно програмиране

Откриха първата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас

С тържествена церемония в Бургас бе открита първата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в града (http://www.codingburgas.bg/).

На събитието присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на морския град Димитър Николов, директорът на ПГКПИ Димитрина Тодорова и други.

„Такова училище трудно се вижда и в западните страни. То разполага със своя фирма и училищно настоятелство, в което са поканени най-големите според класациите IT организации”, каза в речта си по време на церемонията министър-председателят.

„Благодаря за подкрепата на държавата и бързото придвижване на административните въпроси. Точно преди 9 месеца бях при премиера и му обясних каква е нашата концепция – да създадем едно ново училище на технологиите на бъдещето. Вече сме тук, пред най-новия технологичен кампус в България. В него ще учат деца не само от Бургас, но и от София, Шумен, Добрич, Варна и други градове от страната“, добави ресорният министър Красимир Вълчев.

Обучението

Директорът на гимназията Димитрина Тодорова приветства гостите и разкри повече за оборудването и възможностите на гимназията. Тя поясни, че лабораторията на специализираното училище разполага с промишлени тренировъчни роботи и собствен хуманоиден робот /модел „Pepper“/. Във всяка класна стая ще се работи с екрани с тъчскрийн с две операционни среди – Android и Windows.

Учениците ще се обучават с дигитални учебници и дигитална платформа, разработена от най-добрите технологични компании в света – Microsoft и Google, съчетана с безопасна виртуална среда за обучение на всеки ученик с индивидуален достъп до него. Освен компютърни науки, в IT кампуса ще се изучава задълбочено и английски език.

Новата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации е технологично ориентирано професионално училище. Целта му е да обучава ИT кадри с висока добавена стойност. Училището ще подготвя специалисти в професионално направление „Компютърни науки“, професия „Програмист“, специалности „Програмно осигуряване“ и „Приложен програмист“ с интензивно изучаване на английски език. Срокът на обучение ще бъде 5 години с прием след завършен седми клас.

Учениците и от двете професионални направления ще изучават съвременните програмни езици C, C++, Java Script, C Sharp, .NET. Младежите ще придобиват специфични знания и умения в областите хардуерен дизайн, облачни технологии, роботика, изкуствен интелект и киберсигурност.

Училището ще работи в тясно сътрудничество с някои от водещите фирми в сферата и представители на академичната общност.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.