Електронни дневници

Електронни дневници влизат в българските училища

Технологиите малко по малко навлизат в българските училища. Предстои електронни дневници да бъдат въведени в учебните заведения в страната, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Ще финансираме всички училища, които решат да закупят електронни дневници при условие, че задължително е включен модул за комуникация с родителите“, каза той по време на дискусия за дигитализацията на образованието.

Иновации

Екипът на ресорното ведомство е категоричен, че това ще е полезно за затвърждаване на доверието между родители и училище. И същевременно ще облекчи учителите.

До средата на тази година навсякъде ще има изградени защитени мрежи, които да гарантират безопасност на децата в интернет и да разнообразят работата в училище, обясни още министърът.

Освен това нов стандарт за физическата среда в училище ще регламентира не само оборудването на кабинетите с технологии, но и промяна на пространствата. Красимир Вълчев смята, че това ще даде свобода часовете да се провеждат по по-интересен начин. В помощ на учители и ученици ще бъде и бъдещата платформа за обмяна на иновативни практики и видео уроци. Те ще бъдат създадени от учители и други специалисти.

Красимир Вълчев електронни дневници

 

По време на дискусията, в която участваха учители, родители, ученици, журналисти и създатели на образователни програми, бе обсъждано как може с помощта на дигиталните технологии уроците да стават по-атрактивни и ангажиращи вниманието на учениците.

Министърът акцентира върху ролята на учителите и използването на нови методи на преподаване в училище. Това, разбира се, включва и работа с различни технологии. С тази цел са предвидени допълнителни обучения за учители по националните програми на МОН.

А чрез атестирането и допълнителни квалификации ще бъдат подкрепени онези педагози, които вече прилагат иновации.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.