Заглавна картинка на статията "LensVR е първият браузър, разработен за виртуална реалност"

LensVR е първият браузър, разработен за виртуална реалност

Виртуалната реалност навлиза бавно, но сигурно в ежедневието на много хора. Доста от нас са опитали различните шлемове, които предлагат доста вълнуващи изживявания. LensVR е браузърът, който ще доведе този нов свят още по-близо.

LensVR – браузър от ново поколение

LensVR е браузър, специфично разработен за използване във VR шлемове. Той е базиран на JavaScript платформата WebVR. Тя улеснява трансформацията на обекти от обикновен браузър в триизмерни движещи се модели във виртуално пространство. По този начин обикновените икони и други обекти могат да се раздвижат в пространството пред потребителя.

LensVR в действие

Целта пред проекта е да улесни достъпа на потребителите до виртуалната реалност чрез използването на браузър и VR шлем. LensVR е разработен изцяло със специфичната цел да покрие нуждите на програмистите, занимаващи се с виртуална и добавена реалност. Платформата предлага възможност за бърза интеграция и разработване, без нужда от дълбоки технически познания в тази насока. Програмистите имат възможността да създават програми, които работят на всеки един VR шлем, без да има нужда от специфични настройки и допълнителни модификации. Екипът за LensVR вярва, че Интернет трябва да е достъпна платформа за всички и във всякакви форми.

Как работи?

LensVR използва спецификацията WebVR 1.0, която доставя WebGL възможности на VR шлемовете и достъп до сензорите за контрол и позициониране. С помощта на тази технология, LensVR работи изключително гладко и точно. Скоро ще бъде съвместим и с всички видове шлемове. Повече информация можете да откриете на страницата на LensVR.

LensVR в действие

Какво представлява WebVR?

WebVR събира Интернет пространството и виртуалната реалност в едно. По този начин се създава платформа за развиването и използването на програми, предназначени за виртуална и добавена реалност. WebVR е стандарт от отворен тип, който позволява на по-широка публика да изпита изживяването на виртуалната реалност чрез обикновен браузър. Тук няма значение какво устройство се използва за целта.

Защо ни е нужен още един браузър?

Екипът зад LensVR е с дългогодишен опит в разработката на браузъри за популярни игри и програми. Сегашните решения не са достатъчно добри, за да предоставят гладка и безпроблемна употреба за едно наистина добро преживяване във виртуалния свят. Това довежда екипа на Coherent Labs до решението да изградят един напълно нов VR-базиран браузър, изцяло насочен към нуждите на виртуалното пространство.

LensVR в действие

Светът на виртуалната реалност бързо набира скорост. Само през първата половина на тази година видяхме как големи компании се насочват доста сериозно в тази посока. Гиганти като Microsoft, Google и AMD хвърлят доста големи усилия, за да са едни от първите на пазара и да предложат добри и полезни решения на потребителите. Microsoft HoloLens предизвика доста разногласни коментари след появата си, но наследникът му се очаква с голям интерес от много и различни индустрии.

LensVR в действие

По изчисления, пазарът на виртуалната, добавената и смесената реалност се очаква да достигне 37 милиарда щатски долара в близките 3 години. Това предлага големи възможности за програмисти, желаещи да се занимават в тази сфера, и LensVR е една много добра опция. Тези от нас, които са вкусили способностите, които ни открива този нов свят, вярват че това е основна част от бъдещето, както и че то ще се превърне в естествена част от нашето ежедневие.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.