CES 2018 виртуална реалност

VR и AR технологиите показват развитие на CES 2018

Макар да няма значими новости при технологиите за виртуална /VR/ и добавена реалност /AR/, на тазгодишното издание на CES 2018 не липсват тенденции и проучвания в тази област. Продажбите на VR хардуер през 2017 г. бележат спад, а тези, свързани с AR, стават по-популярни чрез мобилни приложения от Apple и Google, пише сайтът cnet.com.

Технологичните компании непрекъснато търсят начини да създават по-истинско преживяване на света около нас с помощта на съвременните научни достижения. В областта на виртуалната и добавената реалност съществуват прогнози, които дават широко приложение на този тип технологии до няколко години. Представяме ви няколко крачки в тази посока от най-мащабното изложение за технологични иновации – CES 2018.

Подобрения във виртуалната и добавената реалност

Компанията HTC обяви своя HTC Vive Pro. Това е ново поколение комплект за виртуална реалност с подобрена разделителна способност на дисплея, по-удобна форма и по-голям обхват на движение. Снабден е с двоен OLED дисплей /2880 x 1600/ с резолюция 615 ppi, което е над 70% увеличение на общата плътност на пикселите. Това би трябвало да гарантира по-голяма отчетливост на текст и графика при VR преживяванията. Кога ще бъде достъпен за потребителите новият продукт и колко ще струва, все още не е ясно.

Освен това фирмата анонсира и безжичен адаптер, който може да се ползва както с комплекта Vive, така и с Vive Pro. Той ще бъде пуснат на пазара това лято.

VR сътрудничеството между Lenovo и Google – Mirage Solo, има обратно обърнато позиционно проследяване, което се дължи на две предни камери. Устройството на VR комплекта не разчита на смартфон или на външен компютър, за да управлява виртуалното изживяване. Новите самостоятелни хедсетове работят с Google Daydream.

Компанията Occipital проучва възможност за по-безопасно движение в пространството, докато сте се потопили в желания виртуален свят. Тя разработва VR/AR система за едновременно локализиране и картографиране, наречена Occipital Tracking.

Информацията за реалния свят се предава посредством стереокамери и сензор за движение в самия комплект за виртуална реалност. Пространството наоколо се сканира в реално време, предлагайки по-добра осведоменост в сравнение с Vive, Oculus, Microsoft и PlayStation.

Vuzix Blade са първите смарт очила с вграден личен асистент Alexa на Amazon, предлагащ бърз достъп до съобщенията, свързаните устройства и друга информация чрез гласов контрол. Подобна идея се проучва и от китайската компания за изкуствен интелект Rokid с нейните Rokid Glass. Предстои да се разбере дали гласовият асистент ще бъде от помощ на добавената реалност.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Станимира Колева

Автор и редактор на свободна практика с разностранни интереси, които, изненадващо, често се пресичат. Филолог по образование, творец по призвание, създател на онлайн медията "Царевец вести" /царевец.com/.