Starlink - интернет с глобално покритие

Starlink – интернет с глобално покритие

Цели 60 нови сателита бяха изстреляни от Space X в началото на ноември – втората „пратка“ от хилядите сателити, предстоящи за изграждане на нова интернет мрежа с глобално покритие. Откриването на Starlink като проект на Space X се дължи на нарастващия брой потребители на интернет пространството.

Starlink Мисия в небето

От компанията уверяват, че от средата на 2020 година, населението в САЩ ще може да се наслаждава на интернет, благодарение на Starlink (вижте повече тук). Но все още се работи върху потребителските устройства. Разбира се, Илън Мъск има необходимото устройство в дома си и даже вече успя да се свърже с последователите си в туитър чрез сигнал от Starlink. За да има глобално покритие, ще са необходими 24 изтрелвания на сателити в космоса. С всяко едно се увеличава капацитета на мрежата. Одобрени са 12 000 сателита за изпращане и се очаква одобрение за още 42 000 броя. Необходимата бройка сателити за глобално покритие е по-малка, но с цел предлагане на индивидуални услуги към потребителите, се налага изпращането на хиляди.

Как ще изглеждат нещата от земятаStarlink или оптичен кабел

За да се разберат амбициите на Илън Мъск, трябва първо да се разберат технологичните ограничения на разпространение на мрежата. Към момента, доста от информацията в мрежата минава през оптични кабели. Както знаем, те са скъпи и капризни при монтаж, особено на дълги разстояния. Дори и в дадена страна, постигането на директна връзка на две локации е рядкост. Разчитайки на кабелите, някои региони в света остават несвързани към интернет. Скоростта също е проблем: светлината минава в условия на вакум 47% по-бързо, отколкото през оптичен кабел. Това, разбира се, не е проблем за сърфиране или гледане на телевизия. Но е препятствие при провеждането на телекомуникации от две различни точни на света. Сегашните сателити са на около 35 000 км в космоса. Това може да доведе до половин секунда забавяне в сигнала. Целта на Starlink e да намали това забавяне. Най-заинтересовани ще бъдат финансовите институции, защото понякога пазарите се движат с милиарди долари в секунда. Освен забавянето, проектът ще реши проблема с достъпа до интернет почти навсякъде в света.

Технологията на Starlink

Технологията на Starlink

Новоизстреляните сателити ще бъдат разпределяни, след като ракетата-носител ще се завърти много бавно, докато един по един се разкачат от нея и заемат мястото си. Според Мъск, ще изглежда като раздаване на карти. След това ще се активират двигатели, които ще издигнат сателитите на 550 км височина (65 пъти по-близо от сегашните сателити). Всеки Starlink сателит ще бъде свързан с други четири чрез лазер. Това ще е основното предимство: информацията ще се предава чрез лазер в условията на вакум със скорост, близка до тази на светлината. По този начин ще се избегнат ограниченията на традиционно подавания сигнал. Но всичко това важи за дълги разстояния. На кратки, оптичният кабел ще бъде предпочитаният носител.

Как ще изглеждат нещата от земята?

Starlink - интернет с глобално покритие

Сигналът ще се приема от приемник (ще струва около 200 долара), който ще бъде не по-голям от средна пица. Достатъчно малък е, за да го сложите вкъщи. Но няма да бъде прекалено голям и обемен, за да ви ограничи да го сложите и на покрива на колата си. Приемниците няма да имат ограничения при монтирането на кораби, самолети и други превозни средства.

Липса на ефективност ?

Ако капацитетът на ракетата Falcon 9 е 60 сателита на изстрелване, Starlink няма да се справи със задачата да изпълни собствения си таргет. Това застрашава проекта и Международната телекомуникационна организация може да ограничи бройката сателити до толкова, колкото са вече в космоса до 2027 година. Но и за това е помислено: Starship. Доста по-ефективен космически кораб, който ще работи на 10% от разходите за Falcon 9. Ще може да транспортира отново и отново стотици сателити наведнъж, но все още съществува само като проект. За него ще имаме повече информация следващия месец, казва Мъск.

Още за Space X ТУК 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Никола Константинов

Здравейте, към момента се занимавам с търговия на полимери и съм завършил маркетинг. Интересно ми е да се занимавам с копирайт и фотошоп.