живот на Марс

Илън Мъск е готов за живот на Марс, въпреки всички рискове

Изпълнителният директор на SpaceX Илън Мъск заяви, че вече е готов за живот на Марс. Той сподели и че има „70 процента шанс да отиде там“, въпреки високия риск да не оцелее.

„В последно време направихме редица пробиви, за които аз наистина съм развълнуван“, разказа предприемачът в неделното интервю за Axios на HBO.

Той обаче се съгласи, че опасности съществуват, при това много големи.

„Вероятността да умрете на Марс е много по-висока от тази на Земята“, каза той. И добави: „Има риск да умра там.“

Дори и да успеете да стигнете до Червената планета, вие все пак ще бъдете подложени на огромни рискове от самото начало. Най-малкото заради суровите условия там. Но Илън Мъск е напълно сигурен, че иска да отиде.

„Има много хора, които се изкачват и по високите върхове на планините. Да, хора умират на връх Еверест през цялото време“, посочи той. „И те знаят на какво се подлагат, но продължават да го правят заради предизвикателството и несравнимия адреналин.“

Мечти и реалност

Основателят на SpaceX изказа следното предупреждение – тези, които искат да отидат на Червената планета, дори и да не планират дългосрочно живот на Марс, трябва да започнат да спестяват, и то много сериозно! Той разкри, че едно пътуване до Марс вероятно ще струва „около двеста хиляди долара“.

Космическият кораб на бизнесмена, предназначен за междупланетно корабоплаване – „Starship“ (известен преди като BFR), е напълно използваемо превозно средство, предназначено да транспортира хора и полезни товари до Марс. То цели и осезаемо да намали времето, необходимо за придвижване в рамките на нашата планета. Това превозно средство – съставено от бустер и кораб – в крайна сметка е предназначено да замени настоящите „звезди“ на компанията, като Falcon 9, Falcon Heavy и Dragon. И по този начин ще обслужва всички нужди на орбитата на Земята, както и на Луната и Марс.

Първите туристи

Освен всичко това, звездният кораб е на път да транспортира и частни пътници. Японският милиардер Юсаку Маезава е първият такъв. Това лято стана ясно, че той ще си позволи една „скромна“ екскурзия до Луната през 2023 г.

Маезава, на 42 години, е основател и главен изпълнителен директор на Zozo. Това е най-голямата компания за онлайн търговия на дребно в Япония.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.