българските програмисти

Българските програмисти са най-добри в .NET технологиите и в JavaScript

Българските програмисти се представят най-добре в решаването на тестове, свързани с JavaScript и .NET технологиите. Това показват данните на платформата Skillotron, разработена от софтуерната компания DataArt.

Според статистиките, базирани на отговорите на над 11 500 участници от 65 държави, програмистите у нас демонстрират широк спектър от познания в различни програмни езици и технологии. А най-добри резултати са постигнати в категориите „Базови JavaScript познания“ и „.NET“. На трето място по популярност сред родните кадри се нарежда програмният език Java, следван от категориите, свързани със софтуерно тестване (QA General).

Умения

Освен широк набор от познания, българските разработчици демонстрират и доста добро време при решаването на тестовете. По този показател се нареждат на четвърто място сред участниците в глобален план. Средното време, в което потребителите у нас успяват да преминат съответната категория, състояща се от 10 въпроса, е 51 секунди. По-бързо се справят единствено участниците от Русия, Украйна и Полша.

Въпреки че по-голямата част от потребителите на Skillotron у нас са мъже (78% от всички участници), дамите от България, които използват платформата, са значително повече от средния процент в глобален план (22 на сто в България и 15,44% в цял свят).

Skillotron e платформа, базирана на геймификацията, където потребители от цял свят могат напълно безплатно да тестват своите умения в 19 различни категории, да създават свои въпроси, както и да съпоставят познанията си с останалите участници. Тя стартира официално през август 2017 г. и до момента разполага с над 2500 въпроса, създадени от ИТ специалисти от цял ​​свят.

Освен такива, свързани с програмиране, потребителите могат да правят и тестове с по-обща насоченост. Това включва geek култура, английски език в ИТ, а отскоро – и в новосъздадената категория „Популярна наука“. Новата секция е достъпна от 13 септември 2018 г. по случай Международния ден на програмиста.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.