бионични гъби

Създадоха бионични гъби, които произвеждат електричество

Учени създадоха бионични гъби, които произвеждат ток! Да, звучи странно, но е факт. „Бионичната гъба“ е покрита с бактерии, способни да произвеждат електричество.

Светлината, която пада върху структурата, активира способността на бактериите да фотосинтезират. И тъй като клетките събират тази светлина, генерират малко количество електричество, известно като фотоволтаично.

Вдъхновяваща иновация

Фунгите поддържат този процес, като осигуряват на бактериите жизнеспособна повърхност, върху която да растат, както и хранителни вещества, за да останат живи. Изследването, публикувано в списание Nano Letters, е част от по-мащабното усилие на учените да разберат как „биологичната машина“ може да бъде използвана в полза на човечеството.

„В този случай нашата система – тази бионична гъба – произвежда електричество“, разказва професор Ману Мануур. Той е инженер в технологичния институт „Стивънс“ в Ню Джърси и ръководи изследването.

„Чрез интегрирането на цианобактериите, които могат да произвеждат електроенергия, с наномащабни материали, способни да събират тока, успяхме да постигнем по-добър достъп до уникалните свойства и на двете и да създадем изцяло нова функционална бионична система“, обяснява още той.

Цианобактериите са известни сред биоинженерите заради способността си да генерират малки количества електроенергия. Но досега задачата да се задържат живи в изкуствени условия беше много трудна. Чрез създаването на „хибридна система“, която насърчава гъбите и бактериите да си сътрудничат, учените смятат, че са решили този проблем.

Идея

Макар учените да обясняват, че масив от тези гъби ще бъде достатъчен за създаване на нещо като светодиодна светлина, те все още са далеч от мечтата за захранването на по-големи електронни устройства.

„Тази разработка ни позволява да си представим огромните възможности за приложение на биохибридните системи от следващо поколение“, казва професор Мануур.

„Чрез безпроблемното интегриране на тези микроби и наноматериали можем да създадем много други невероятни дизайнерски биохибриди за околната среда, отбраната, здравеопазването и много други области“, смята той.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.