ТУЕС Фест

23 ученически проекта получиха награди в рамките на ТУЕС Фест

Над 60 разработки бяха представени в рамките на първото изложение за ученически ИТ проекти в Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София. ТУЕС Фест се проведе в събота, 28 април. През целия ден посетителите гласуваха за най-добрите проекти в категориите „Компютърни мрежи“, „Софтуер“ и „Вградени системи и роботика“, като общо 23 проекта получиха награди от публиката, ИТ професионалистите и компании партньори на събитието.

Специални гости на събитието бяха заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, омбудсманът Мая Манолова и заместник-ректорът на Технически университет – София проф. Любомир Димитров. В края на деня Манолова връчи наградите, определени от публиката, а проф. Димитров обяви отличията на ИТ професионалистите.

Отличници

Изборът на публиката и на ИТ професионалистите съвпадна в две от категориите – „Компютърни мрежи“ и „Софтуер“. Наградите получиха съответно Илиян Кордев за проекта TRUSTY – система за откриване на пробиви в сигурността на устройства, базирани на операционна система Линукс, и Димитър Николов за проекта Gamegains – онлайн система за печелене на пари от игри. Илиян и Димитър са ученици от 12 клас в ТУЕС и представиха на ТУЕС Фест своите дипломни работи. Проектът на Илиян TRUSTY вече е носител и на Младежката награда на Българската асоциация по информационни технологии за 2017 г.

Наградата на публиката в категория „Вградени микрокомпютърни системи и роботика“ получи макет на автономен автомобил. Той е разработен от Владимир Гаристов, Георги Зафиров, Иван Стефанов от 12 клас и Енчо Шахънов от 11 клас. Техният ръководител е д-р Димитър Николов. По-рано през годината момчетата участваха с този проект в Европейското рали за роботизирани коли Renesas MCU Car Rally в Нюрнберг.

ИТ професионалистите отличиха в категория „Вградени микрокомпютърни системи и роботика“ проекта на Енчо Шахънов от 11 клас Rocket Launcher – ракета с насочване чрез джойстик или команди.  Проф. Любомир Димитров обяви, че всички наградени дванадесетокласници получават възможността да бъдат приети в ТУ-София. И то по избрана от тях специалност.

Поощрения

Още 19 други проекта получиха специални награди от спонсорите и партньорите на ТУЕС Фест. В събитието участваха повече от 150 ученици от 8-ми до 12-ти клас, които представиха приложения и чатботове с изкуствен интелект, онлайн игри, игрови конзоли, системи за виртуална реалност, колички с автономно управление, машини с управление през интернет, роботи, симулатори, защита от хакерски атаки, компютърни мрежи и системи за отдалечен достъп, и много други. Представените проекти са създадени като курсови работи, дипломни проекти, състезателни разработки в ученическия хакатон Hack 30xTUES, както и в клубни и извънкласни занимания.

Около 100 други ученици от ТУЕС участваха в демонстриране на учебно съдържание по специализирани дисциплини. Те също така посрещаха и съпътстваха гостите на изложението.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.