QuadrigaCX

Китай прави първи тестове за национална криптовалута в света

Централната банка на Китай вече е разработила свой прототип на национална криптовалута и го тества в момента. Това става ясно от официални документи за проучвания и изказвания на служители на финансовата институция, цитирани от международното издание Тechnology Review.

Макар редица държави до този момент да са посочили намеренията си за използването на своя национална криптовалута, Народната банка на най-многолюдната страна в света е първата, която стартира тестови трансакции със своите клонове. Засега представителите на Китайската народна банка са предпазливи в прогнозите си за това кога точно може да очакваме не просто симулации, а първите истински преводи. Според специалисти от финансовия сектор обаче в най-близко бъдеще новата национална криптовалута ще влезе в обращение редом с китайския юан. Основната причина за тези смели анализи е небивалият успех на криптовалутите в световен мащаб. От скромното начало на bitcoin през 2009 г., когото единица се оценяваше на 0,0007 долара, към днешна дата цената надхвърля 2300 долара. Само в рамките на 60 дни от април тази година пазарната капитализация на всички криптовалути скочи с 300% – от 25 милиарда долара до 100 милиарда.

пазарна капитализация на криптовалути
Какво е бъдещето на идеята за национална криптовалута? Графиката представя пазарната капитализация на всички криптовалути по света през последните години. Източник: Futurism

Защо точно национална криптовалута в Китай?

Потенциалните ползи за страната, изобретила хартията, от провеждането на дигитални плащания са безкрайни. Едва ли е останал човек, който не си е поръчвал стоки онлайн директно или чрез посредник от китайски сайтове. За тези, които извършват трансакции през своите смартфони или лаптопи, една криптовалута, подкрепена от Народната банка на Китай, вероятно няма да изглежда много по-различна от съществуващите начини на плащане като Alipay или WeChat. За продавачите обаче нещата стоят по-иначе. Те ще получават плащания директно от купувача – ще се намалят разходите по превод, тъй като посредникът ще бъде изключен от процеса.

Както отбелязва Bloomberg по-рано тази година, китайците вече са „прегърнали“ онлайн плащанията за почти всичко. Те предпочитат да сканират QR код с телефона си, вместо да пуснат монети във вендинг машината, за да си вземат кенче кола. На празненствата по случай Лунната нова година, парите се прехвърлят с няколко клика на телефона, вместо с банкноти в червени пликове.

От друга страна, печатането на пари и борбата с фалшификациите за 1 милиард и 400 милиона души, особено разходите по управлението на трансакции и циркулация, са значителни. Добавянето на дигитална валута би подобрило скоростта, удобството и прозрачността на трансакциите.

Не само Китай гледа в посока, различна от кеша. В края на миналата година индийският премиер Нарендра Моди неочаквано обяви изтегляне от обращение на банкнотите с най-голям номинал – 86 процента от парите в обращение. Ходът беше обяснен с борбата с корупцията и насърчаване на дигиталните плащания. Банката на Канада, германската Deutsche Bundesbank и Парично-кредитният управителен орган на Сингапур също проучват възможностите на цифровите валути.

По-рано този месец високопоставен представител на Руската централна банка заяви, че регулаторите от всички страни са съгласни, че е дошло времето за развиване на собствена национална криптовалута. С последните новини може да се каже, че надпреварата започна.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Таня Гатева