Заглавна картинка на статията "Китайската компания Vivo успешно разработи подобрен сензор за пръстови отпечатъци"

Китайската компания Vivo успешно разработи подобрен сензор за пръстови отпечатъци

Всички виждаме как Apple и Samsung се борят за първото място при оптимизирането на сензори за пръстови отпечатъци. Компаниите хвърлят огромни усилия да интегрират тази технология в самия дисплей. По този начин те се надяват да премахнат нуждата от преден бутон. Не много хора обаче знаят, че всъщност една китайска компания вече е успяла да усъвършенства тази технология. Запознайте се с Vivo.

Vivo като пионер на пазара

Китайската компания Vivo, съвместно с Qualcomm, успешно разработи тази технология. Те ще представят своята работа на форума Mobile Congress в Шанхай следващата сряда. Проектът им е от голямо значение с оглед на това, какво се случва на пазара за смартфони. Производители като LG, Samsung и други се стремят да направят екраните на новите модели максимално големи. Те постигат това, като покриват почти цялата повърхност на телефона с екрана, но засега основен проблем остава нуждата от бутон и сензор за пръстов отпечатък. Един вариант за заобикаляне на това е поставянето на бутона и сензора върху задната част на телефона. Тази технология е добре позната в телефони като LG G5 и LG G6 и е доста успешно имплементирана.

Снимка на технологията

Apple, от друга страна, се стремят да избегнат това. Слуховете около предстоящия им модел твърдят, че сензорът за пръстови отпечатъци ще се намира под дисплея. Samsung също са направили опити с тази технология за модела си Galaxy S8, но не са били успешни.

Какво постигнаха от Vivo

Китайската компания Vivo е намерила решение за това. Продуктът им Vivo Under Display представлява сензор, който може да се постави под стъкло, OLED екран и дори алуминий! Това го прави напълно неуязвим и неподатлив на повреда от външни източници. Сензорът на Vivo работи със свръхзвукова технология. Това всъщност не е новост на пазара. Qualcomm вече имат подобни сензори в някои от телефоните като Xiaomi Mi 5s. Технологията работи, като излъчва свръхзвукови вълни, които минават през кожата и по този начин улавят точна 3D картина на отпечатъка.

Снимка на телефон Vivo

На какво е способен Vivo Under Display

Vivo са подобрили този сензор, за да могат вълните да минават през стъкло, алуминий и OLED екрани. Според тях тази технология работи по-добре от всяка друга, която е в момента на пазара. Vivo Under Display може да пробие 1,3 милиметров OLED дисплей, 525 микрона алуминий или 800 микрона стъкло. За сравнение, предишната технология на Qualcomm може да премине само през 400 микрона стъкло. Тези нови показатели на технологията би трябвало да позволят на производителите да поставят подобни сензори под екраните си. Това би било по-елегантно решение от сегашните подобни опити да се реши проблемът с размера на екрана.

Други предимства на новата технология са, че работи с влажни, мръсни и мокри пръсти. Също така би трябвало скоро да видим и вариант, който ще работи и под вода.

Какво означава тази технология?

Снимка на технологията на Vivo

Макар и все още в разработка, подобен продукт може да ни покаже накъде се е запътил пазарът на мобилните телефони. В частност, благодарение на това, можем да предположим една от важните функционалности на предстоящия iPhone 8. По всичко личи, че повечето производители ще продължават да работят върху това екраните им да покриват максимално голяма площ от предната част на телефона. Дали в скоро време няма да видим и екран, който напълно ще покрива телефона?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.