Какво ни прави мъже или жени

Учените откриха какво ни прави мъже или жени

Учебниците по биология може би ще бъдат пренаписани. Вече знаем какво ни прави мъже или жени. Учени са открили нов фрагмент от ДНК, отговарящ за формирането на мъжки полови органи при мишки.

Международно изследване в университета в Куинсланд установи, че генът Y хромозома, който прави мишките мъжки, се състои от две различни части на ДНК, а не е една цяла, както учените по-рано предполагаха.

Почетният професор на Institute of Molecular Biosciences в University of Queensland – Peter Koopman заяви, че над 30 години критичният фрагмент от ДНК е бил скрит за изследователите.

„Експресията на Y хромозомния ген Sry е необходима за мъжкото развитие при бозайниците. От неговото откриване през 1990 г. той се счита за ген, състоящ се само от една част“.

Професор Koopman допълва:

„Оказва се, че Sry има загадъчна втора част, за която никой не е подозирал. Тя е от съществено значение за определяне на пола на мъжките мишки. Генът от две части нарекохме Sry-T. „

Учените са тествали своята теория и са установили, че мъжките мишки (XY), в които липсва Sry-T се развиват като женски. Обратно, женските мишки (XX), носещи трансген на Sry-T се развиват като мъжки.

Успеваемостта на експериментите е била почти 100%.

Според почетния професор Коопман. откритието ще промени начина, по който се преподава основна биология и еволюция по целия свят.

„През последните 30 години се опитваме да разберем този ген. Sry е главен ген, служещ като ключ. Той задейства мъжкото развитие, както и цяла поредица от генетични събития, заради които бебето се ражда мъж, а не жена.

Без фрагмента от този ген бозайниците няма как да оцелеят

„Този нов фрагмент от гена е абсолютно важен.Без него генът не работи. Откритието е изключително важно за биологията. Без Sry не може да има сексуално размножаване и следователно – оцеляване на бозайниците.“

Откритието какво ни прави мъже или жени може да се прилага за манипулиране на съотношението на половете в земеделието или за биологично управление на вредителите. Но заслужилият професор Koopman изрично е посочил, че по етични и практически причини откритието не може да бъде използвано върху човешки ембриони.

„Способността да се подбира желаният пол може драстично да увеличи ефективността на селскостопанските индустрии като млечната индустрия (крави) или говеждата (бикове).

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg