Code Academy – Академия, лично отношение и професионализъм

Във времената на толкова бързо развиващите се технологии, става все по-трудно човек да се ориентира. Изборът е толкова голям, независимо дали говорим за хардуер или софтуер. Днес, смятани за едни от най-доходоносните професии в България, а и в  световен мащаб, се считат професиите в IT сектора. Но дори и човек да си каже „Искам да стана програмист“, програмните езици вече са толкова много и разнообразни – трудно можем да направим правилния избор без подходяща насока от правилните специалисти. В technology.bg като общество, смятаме че тази тема е от жизненоважно значение и не би трябвало да учудим или изненадаме някого с инициирането на нашите партньорства в тази насока. Днес ще Ви запознаем с Code Academy – хората, които със своето развитие само за година от тяхното съществуване, ни направиха силно впечатление с начина си на работа. Ето и най-важното от разговорът ни с тях:

Промокод – technology за 10% отстъпка от всички курсове в Code Academy

Разкажете ни накратко за Code Academy?

Code Academy e академия за обучение на бъдещи програмисти. Нашият екип се състои от хора, които работят здраво, мислят, че няма невъзможни неща и че с усмивка и постоянство се стига далеч. Заедно с привлечените експерти и лекторите наброяваме повече от 10 човека. Не всички сме програмисти, но сме дигитални хора.

Вярваме, че да се учиш и постоянно да надграждаш уменията си е ключов момент за по-добро и осигурено бъдеще. Хората трябва да се развиват наравно с технологиите.

С какво се различавате и сте по-добри от останалите академии?

Когато обмисляхме съдържанието и начина на провеждане на обученията,  поставихме основния фокус върху:

  • Професионално обучение, събрано във времето 4-6 месеца.
  • Включване на много практически задачи и най-важното – разработване на проекти.
  • Поднасяне на информацията по достъпен начин с много примери.
  • Обучение за професия и съобразен с потенциални работодатели учебен план – няколко програмни езика; инструменти, с които се работи; различни операционни системи, под които може да се работи; процедури, които се спазват в работна среда и много, много комуникационни умения.

Ако погледнем на програмирането като на занаят, то ние обучаваме чираци по програмиране, които после започват работа като Junior Developers.  Затова и обучителните ни планове са съставени така, че завършилите курсисти да имат практически умения, да са отработили занаята с ръцете си и да могат да започнат веднага работа след края на курса. Това означава реално да вземат участие в работния процес на компанията като изпълняват таскове, наравно със своите колеги и продължават своето развитие като програмисти.

Но може би това, което ни отличава най-много от всички останали е личното отношение, което влагаме. Менторската ни програма е много добре развита и с гордост можем да кажем, ефективна. Курсистите ни имат постоянна връзка с ментор, когато започнат да пишат своите проекти. Обръща се индивидуално внимание на всеки, все едно е част от екипа и правим всичко възможно този човек да се реализира успешно.

Подкрепяме по време на обучението, отговаряме на въпроси, насочваме, но и подготвяме курсистите за интервюта, съдействаме при изготвянето на дигитално уеб базирано портфолио на проектите, които са писали и т.н. Подкрепата продължава и след края на курса, защото в честия случай се раждат приятелства.

Има ли възможност човек, преминал успешно обучение в Code Academy да получи предложение за работа?

Да, всъщност повече от 80% от завършилите успешно Code Academy започват работа веднага. Програмата ни е реализирана на база на близко партньорство с CODIX България, а сега вече имаме съглашение за партньорство с над 10 други водещи софтуерни компании. Много важно за нас е учебните планове на курсовете да са съгласувани с работодатели, които ползват тези технологии. Също и в процеса на разработване на проектите, които пишат курсистите, да участват ментори – програмисти от тези потенциални ИТ работодатели.

Какви курсове предлагате? Каква е програмата им?

В момента предлагаме няколко варианта за обучения. Двата ни основни профилиращи курса са:

  1. Junior Developer със С, С++ & STL и Linux с продължителност 4 месеца;
  2. ST^RT IT with Java & SPRING, отново с продължителност 4 месеца;

Като след завършването на някой от изброените, курсистът може и е силно препоръчително да запише 2-месечен курс по релационни бази данни с SQL. Курсът по бази данни може, разбира се, да бъде записан и отделно, като първи курс, като допълнителен за надграждане на умения от вече работещи като програмисти и т.н.

Детайлно разписан учебен план можете да разгледате в съдържанието на всеки един от нашите курсове.

Академията подходяща ли е за напълно начинаещи?

Да. За напълно начинаещите сме направили безплатен въвеждащ курс, активен е постоянно. Напълно начинаещ ще трябва да отделя много повече време за асимилиране на материята и писане на код, в сравнение с човек, който се е сблъсквал с програмирането и най-малкото е развил „мускулната памет“, това е логично.

Стараем се да предаваме материята на максимално разбираем език, но програмирането не е само теория, а също и алгоритмичен начин на мислене и много, много кодене.

Имаме няколко много вдъхновяващи примери с напълно начинаещи курсисти, които успешно завършиха първите курсове на Code Academy и в момента работят като джуниъри. Тези хора имаха силна мотивация и работиха здраво, за да постигнат този добър резултат. Много се гордеем с тях.

Промокод – technology за 10% отстъпка от всички курсове в Code Academy

Как провеждате обученията предвид Covid-19 ситуацията?

Стартирахме академията присъствено, в зала, но това сега не е възможно. В момента провеждаме обученията си изцяло онлайн, през софтуер за онлайн конференции, с помощта на който имаме възможност за въпроси и отговори в реално време, споделяме екрани, мишки, клавиатури и т.н. За да е максимално полезно е хубаво курсистът да присъства на всяко едно такова занятие, да пита, ако има въпроси, да участва в упражненията.

Кои са лекторите в Code Academy? Разкажете ни накратко.

Нашите лектори са програмисти с дългогодишен опит, участвали в разнообразни проекти. Те искат да споделят всичко, което знаят с нашите курсисти и да им помогнат да преминат възможно най-плавно покрай всичките подводни скали, които се крият в програмирането. За нас е изключително важно да поверим курсистите на професионалисти с практика, попадали в различни среди, работили с различни технологии. Нека Ви представим и някои от тях:

Анастас Асенов

Анастас Асенов е лектор по С и Pro*C, но за него можем да кажем, че почти няма език, на който да не е писал през тези повече от 30 години в професията. Наско умее да обяснява с много разбираеми примери и винаги е готов да помогне.

Валентин Вълчев

Валентин Вълчев е лектор по Java и SPRING, с 20+ години опит като програмист. При него всичко започнало като се опитал да впечатли тогавашното си гадже с вирус, който бил написал. Вальо обожава да преподава, винаги е на разположение да отговори на въпроси, да даде насока, да посочи подходящо решение, ако има нужда.

Мирослав Аврамов

Мирослав Аврамов е лектор по С++ & STL. Той е и нашият специалист по Linux. Изключително автентичен и свеж, с неповторимо чувство за хумор и много практически знания, които иска да сподели. За него също можем да потвърдим, че винаги е на разположение да обясни, да насочи, да отговори на въпрос.

По-детайлна информация за лекторите ни и техния опит можете да разгледате в съответната секция от сайта.

Предлагате ли възможност за професионална квалификация с диплома?

Разбира се, издаваме сертификат за успешно завършено обучение, в който удостоверяваме брой часове (теория и практика) и усвоени знания. Най-добрата диплома си остават знанията и уменията, които курсистите могат да покажат на бъдещите си работодатели.

Какъв е форматът на изпитите в Code Academy?

Курсистите минават тестове след всеки блок от теми. Целта на тези тестове е да се проследи има ли пропуски в теоретичните знания, които трябва да бъдат наваксани. По време на обучението се решават практически задачи с нарастваща сложност. Имаме и екипни проекти, както и финален проект. Финалният изпит всъщност е демонстрация на проект. Показват ни завършен софтуерен продукт. Как работи? Защо работи така, а не иначе? Какво са използвали за да напишат конкретна функционалност. И съответно, отговарят на много технически въпроси. Кодът им се преглежда.

Отново водещото и най-важното след завършване на академията е курсистите да могат да пишат, да се ориентират като търсят сами информация за конкретна технология или реализация, какви плюсове или минуси има и защо да изберат нея.

Как изглежда едно занятие в академията?

Занятията по програмиране протичат като съчетаваме теорията с практика на момента. Лекторът преподава, дава практически примери, които курсистите трябва да приложат още в час, да опитат сами и да видят как това работи. В рамките на занятието се коментират и домашните или тестовите изпитвания.

Разбира се, ако има въпроси или нещо неясно, лекторът отговаря и пояснява преди да продължи напред. Това е ключов момент, за да се движат всички в групата с еднаква скорост.

С какво трябва да разполагат курсистите преди започване на програмата?

От хардуерна страна, курсистите имат нужда от стационарен компютър или лаптоп (за програмирането) и слушалки с микрофон + камера (за онлайн занятията), стабилна връзка с интернет. За желаещите да програмират на Java e препоръчително машината да е поне с 8GB RAM. Процесор с 4 ядра, SSD диск за операционната система, външен монитор не са задължителни, но определено биха спомогнали за по-удобното усвояване и прилагане на уменията и знанията, придобити по време на курса.

Необходимият софтуер се уточнява с преподавателя преди старта на курса, осигуряваме го ние или изпращаме линк откъде да бъде свален, заедно с инструкция за инсталация и настройки. Ако има нужда, съдействаме при инсталацията.

Защо точно тези технологии са включени в курсовете ви?

Стремим се да организираме не просто обучения по принцип, а обучения за езици и технологии, за които имаме изразен реален интерес и търсене на кадри от нашите партньори. По време на обучението курсистите придобиват нужните умения, за да започнат работа. Получаваме много положителна обратна връзка за уменията на обучените от нас кадри. Още в първия месец от започването им на работа те участват в производството, това е факт.

За финал

Искаме да благодарим на нашите партньори за изчерпателната информация. Говорим си тук толкова време, а все още нещо липсва. В какво се изразява това партньорство между Technology.bg / Технологичното общество на България и Code Academy? Ами веднага ще Ви обясним.

Промокод – technology за 10% отстъпка от всички курсове в Code Academy

Всички наши приятели и съмишленици, а и не само, могат да се възползват от 10% отстъпка, важаща за абсолютно всички курсове, организирани от академията. Уместно е да споменем, че в Code Academy съществува и постоянна промоция при предплащане на цялата сума, която също ни спестява 10% и важи за всички курсове. За щастие нашите приятели са помислили по темата, което за нас означава, че промокодът и тяхната промоция могат да се комбинират, като по този начин спестяваме до 20% от цената на всеки курс.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)