Virgin Hyperloop ще тества футуристичната си транспортна система в Западна Вирджиния

Сертификационният център на Virgin Hyperloop ще служи като място за тестване, разработване и валидиране на технологията

Virgin Hyperloop One обяви плана си за изграждане на сертификационен център на стойност 500 милиона долара. Така компанията ще подобри визията си за бъдещето на високоскоростния транспорт в Западна Вирджиния. Щатът ще служи като място за тестване, разработване и утвърждаване на технологията, която лежи в основата на все още теоретичната хиперлуп система.

В света няма напълно функционален хиперлуп и той никога не е бил тестван с човешки пътници. Но наскоро федералното правителство определи рамката за регулиране на хиперлупа. Тя дава надежда на компании като Virgin Hyperloop One, че в крайна сметка може да се пробие в пълноразмерна операционна система за хиперлуп. За целта ще ѝ е нужно финансиране от милиони долари, за да придобие огромните парчета земя и да гарантира, че хиперлупът може да работи безопасно. Трябва да кажем, че хиперлупът все още е много далеч.

„Сертификационният център е първата стъпка към реализиране на целта ни“,

заявява Richard Branson. Той е основател на компанията Virgin Group, която придоби Hyperloop One през 2017 г.

„Центърът за сертифициране Hyperloop е началото на пътуването с хиперлуп за Западна Вирджиния, за САЩ и за света. Ние сме една крачка по-близо до превръщането на хиперлуп в реалност за хората в целия свят.“

Седемнадесет щати са се надпреварвали да се превърнат в част от бъдещето на първия сертификационен център на компанията. Миналото лято Virgin Hyperloop е направила национално изложение. На него компанията е целяла да продаде визията си за левитиране на „шушулки“, превозващи пътници или товари през тръби на дълги разстояния с изключително високи скорости.

370 km/h са далече от желаните 1200 km/h

Virgin Hyperloop One има тестово съоръжение в пустинята на север от Лас Вегас. Компанията многократно е изпращала там своята магнитно левитираща шушулка през почти безвъздушна тръба със скорост до 370 km/h. Това е бързо, но e далеч по-малко от теоретичната максимална скорост на хиперлупа от 1200 km/h. Компанията вярва, че ще са ѝ необходими допълнителни 2000 метра писта за да достигне тази скорост.

Последните усилия за набиране на средства на Virgin Hyperloop One бяха през 2019 г., когато си осигуриха 172 милиона долара. Най-малко 90 милиона долара дойдоха от пристанищния оператор на Дубай DP World. Операторът по-рано е инвестирал 25 милиона долара в компанията и вече има две места в борда на директорите на стартиращата компания.

Първата Hyperloop система ще бъде в Индия

Virgin Hyperloop One се стреми да изгради първата си система за хиперлуп не в САЩ, а в Индия. Проектът им в западния квартал Махаращра цели да се превърне в първата система, сертифицирана като безопасна за пътници. Длъжностни лица там посочиха компанията и нейните партньори като създатели на многомилиардния инфраструктурен проект.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg