жени в ИТ сектора

Статистиката отчита все повече жени в ИТ сектора

Статистиката отчита наличието на все повече жени в ИТ сектора. Макар допреди години информационните технологии да изглеждаха като обетованата земя на мъжете, през последните три години броят на дамите, кандидатствали за работа в бранша, чувствително е нараснал.
Оказва се, че през изминалата година броят на дамите-кандидати за различни технологични позиции със софтуерна насоченост e с 44% повече в сравнение с предходната 2016 година. В същото време той е и с 65% повече в сравнение с 2015 г. Данните са на глобалната технологична компания за разработване на индивидуални софтуерни решения DataArt и обхващат периода 2015-2017 година.
Резултатите са от проучване в пет държави, в които фирмата има развойни центрове – Русия, Украйна, Аржентина, Полша и България. То е проведено сред общо 3715 жени в ИТ сектора, преминали първоначален етап в процеса на подбор за технологични вакантни позиции в компанията.

Интереси

Любопитен факт е, че най-голям интерес от страна на жените в софтуерния бранш е налице към позиции, свързани със софтуерно тестване (Quality Assurance и Quality Automation). Това представлява близо половината от общия брой кандидатури през последните 3 години. На второ място пък се нареждат кандидатурите за вакантни места, за които основно изискване е владеенето на Java, следвани от .NET и JavaScript.
Най-малък процент от кандидатите жени (под 5%) са се насочили към позиции, свързани с технологии като Android, C++ и iOS.
„Ситуацията в България кореспондира с общите тенденции. Тук също ставаме свидетели на промяна в бранша, който отдавна не е изцяло мъжка територия, както беше преди години. Традиционно най-голям интерес от страна на дамите има към позициите, свързани с Quality Assurance. Според мен обаче, през следващите 10 години можем да очакваме все повече жени да се насочват към писането на код. Те ще имат силно конкурентни познания в технологии като .Net, Java, PHP, Python и други“,
коментира Виктор Андонов, изпълнителен директор на DataArt България.
По неговите думи присъствието на дами в екипа е ценно и от психологическа гледна точка. Причината е, че те допринасят с прагматичност, с добри идеи и с различна гледна точка. Това води до по-добри резултати за съответния проект.
 
Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.