Глобална система за предупреждение за земетресения

Google превръща Android в Глобална система за предупреждение за земетресения

Google създава световна система за предупреждение за земетресения, базирана на Android. Първата част от тази система се разгръща днес

Ако телефонът Ви работи под Android, включете акселерометъра му. Така ще превърнете устройството си в точка за събиране на данни. Данните се обработват чрез алгоритъм, предназначен да открива земетресения. Целта на тази система е да изпраща автоматично предупреждения на хора, които биха могли да се намират в опасност.

Google разгръща системата на малки стъпки

Компанията си партнира с Геоложкото проучване на САЩ и Калифорнийския отдел за спешни служби, за да изпраща сигналите за земетресения от агенциите до потребителите на Android в този щат. Сигналите се генерират от вече съществуващата система ShakeAlert, която използва данни от традиционните сеизмографи.

„Би било чудесно, ако навсякъде системите се състояха от сеизмографи“,

казва Marc Stogaitis, софтуерен инженер, разработчик на Android в Google. Той подчертава, че сеизмографите са изключително скъпи и не е практично да се използват за глобално покритие.

Във втори и трети етап на плана на Google основни устройства ще бъдат телефоните с Android.

На втория етап, въз основа на данните, които открива от телефони с Android, Google ще покаже локализирани резултати при търсене на земетресения. Когато почувствате земетресение, ще направите справка в Google, за да разберете дали наистина е имало такова.

В крайния етап Google ще започне да изпраща предупреждения за земетресения на хора, които живеят в райони, където няма сеизмографични системи за предупреждение.

Без събиране на лични данни

Stogatis твърди, че информацията, събрана като част от тази програма, е „дефинирана“ от потребителите и че Google се нуждае само от „груба“ информация за местоположението, за да работи. Сигналите за земетресение и системата за откриване са опционални.

„Нуждаем се единствено от мини сеизмометрите“,

казва Stogaitis.

„Не е необходимо да знаем нищо за самия човек, който изпраща сигналите, самоличността му е без значение.“

Как ще работи новата система за предупреждение за земетресения

Един телефон с Android може да се превърне в „мини сеизмограф“, понеже има акселерометър. Последният засича дали и как сте завъртели телефона си. Системата на Android използва данните от този сензор, за да научи дали телефонът се тресе. С цел пестене на енергия, сеизмометърът засича земетресенията, само когато е включен на зарядно.

„Решихме, че телефоните с Android са достатъчно чувствителни, за да установят земетресение. Докато земетръсната вълна преминава, телефоните успяват да я засекат и обикновено виждат и двата ключови типа вълни – P вълна и S вълна“

, обяснява Stogatis. Сигурни данни, че има земетресение, могат да се получат единствено от съвкупност от телефони, които засичат тресенето.

P вълната (първична вълна) е първата и най-бързата вълна, идваща от епицентъра на земетресението. S вълната (вторичната вълна) е по-бавна, но може да бъде много по-голяма. Системата на Google е в състояние да открие и двете.

„Често хората дори няма да почувстват P вълната, защото тя е просто по-малка, докато S вълната има тенденция да причини много щети. P вълната може да предупреди да се подготвим за S вълната.“

Сеизмографите са скъпи

Там, където не могат да си позволят сеизмографи, на помощ идват евтините и многобройни телефони с Android. Google може да използва филтри на Bayesian и други алгоритми, за да превърне получените сигнали в достатъчно точни данни за земетресение и да изпрати предупредителни сигнали.

Google казва, че системата му е в състояние да локализира епицентъра и да определи силата на земетресението.

Едно от ограниченията на системата е, че не можем да предупредим всички потребители, преди земетресението да ги достигне. Потребителите, които са най-близо до епицентъра му, просто няма да получат предупреждение навреме, защото не прогнозираме земетресенията преди те да настъпят. Разполагаме с много сеизмолози в екипа си.

Той включва Richard Allen, който е прекарал по-голямата част от кариерата си в системи за ранно предупреждение за земетресение и е направил голяма част от проектирането на системата ShakeAlert. Специалистът е изграждал телефонна система за откриване на земетресения и в миналото.

Приложението MyShake (за iPhone) на Allen е пример за подобна система – но разликата сега е, че Google може да изгради системата за откриване директно в Android.

Целта е да се предаде информация възможно най-бързо за кратък период от време, така че потребителите да разберат, че трябва много бързо да реагират на земетресение, без да четат огромна стена от текст.

Какво следва оттук нататък?

В дългосрочен план Google се надява да създаде приложение въз основа на системата си за откриване на земетресения. Компанията не планира да използва тази система на iPhone, но ако излезе API, тогава Apple би била свободна да я използва.

По-интересното е обаче, какви други системи биха се възползвали от приложение за откриване на земетресение. Те биха могли да включват например автоматично спиране на асансьор на следващия етаж и отваряне вратата, така че хората да могат да излязат, преди да дойде вълната. Други примери са изключване на газовите клапани автоматично, спиране на медицинските процедури. Самолетите могат да прекратят кацането си. Влаковете могат да бъдат забавени. Има цяла екосистема, която може да бъде активирана, като се използва разпознаването на земетресения, базирано на Android.

Къде ще работи системата

На този етап планът на Google е да сведе до минимум фалшивите аларми и да настрои системата възможно най-скоро.

Google ще внедри тази система чрез Google Mobile Services, така че няма да се изисква пълна актуализация на операционната система. В резултат, както системата за откриване, така и сигналите трябва да работят върху по-голямата част от Android телефоните, които се използват днес. (Това означава, че услугите няма да стигнат скоро до Китай, тъй като телефоните с Android в тази страна не използват услугите на Google.)

Google започва веднага да предоставя сигнали за земетресения в Калифорния, като използва съществуващата сеизмографична мрежа. Данните за земетресенията скоро ще започнат да се показват в търсенията на Google. Що се отнася до предупрежденията и сигналите въз основа на данните, събрани от телефони с Android, това ще отнеме малко повече време. Google казва, че ако даден регион вече има изградена система за предупреждение за земетресения, ще предпочете да използва нея, а не базираната на множество телефони система.

„Стотици милиони хора по света живеят в близост до зони на разрушителни земетресения“

, завършва Stogotis,

„Смятаме, че можем да им окажем голяма помощ.“

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg