5G лаптоп

Intel очаква появата на 5G лаптоп през 2019 година

Тази седмица Intel анонсира бъдещото си партньорство с множество производители на компютри, включително Microsoft, с които да пусне 5G лаптоп в края на следващата година. Новината дойде в същия ден, когато Qualcomm разкри, че ще използва технологията на Samsung за производство на 7nm чипове за бъдещите 5G модеми, вградени в платформата Snapdragon.

Появата на 5G лаптоп отново ще бъде една от горещите теми на провеждащия се към този момент мобилен конгрес в Барселона (2018 Mobile World Congress), но този път с усещане за близост до реалното внедряване на следващото поколение стандарт за мобилни комуникации.

Това е и причината Intel и Qualcomm да излязат с всички тези съобщения. И двете компании се стремят да убедят производителите да избират техните 5G модемни решения. IPhone е бизнесът, който двете компании искат, а решението на Apple би могло да вдъхнови другите да я последват. Но никой дори не споменава iPhone в този момент.

Няма конкретни спецификации за тези устройства към днешна дата. Вместо това компаниите се споразумяха за „ръководни принципи“ за тези продукти. Вградената 5G поддръжка в лаптопите звучи вълнуващо и е разбираемо защо Intel иска да каже на света, че нейните чипове са добри и за лаптопите. Но нека да не забравяме, че мобилните платформи на Qualcomm Snapdragon вече се използват в лаптопи.

По-рано Qualcomm излезе с изявление, според което бъдещите мобилни чипсети Snapdragon 5G ще използват технологията Samsung 7nm LPP EUV. Те ще предлагат по-висока производителност и по-ниска консумация на енергия. Snapdragon 855 е най-вероятният кандидат за първи 5G чипсет от Qualcomm следващата година. Той ще захрани наследника на Galaxy S9.

И при двете компании все още не е ставало дума за по-конкретни дати.

Ами iPhone 5G?

Никой не говори за слона в стаята в момента, но според доклад от средата на ноември, Apple вече работи с Intel за 5G чипове. Първият iPhone с 5G може да бъде стартиран през 2019 или 2020 г., сочеше същият доклад, допълвайки, че „сътрудничеството на Apple с Qualcomm в технологията 5G е ограничено“.

Спечелването на поръчките за модем на iPhone 5G ще бъде много доходоносна сделка за Intel или Qualcomm. Между другото, Samsung понастоящем работи върху собствения си 5G модем.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.