ЕС глобява Qualcomm

ЕС глобява Qualcomm с 1.2 милиарда долара

ЕС глобява американския производител на чипове Qualcomm с 1.2 милиарда долара. Според тях от компанията са давали подкупи на Apple, за да използва единствено техни 4G чипове. Подкупите щели да продължават, ако Apple не купува от конкурентите им.

4G чиповете, заради които ЕС глобява Qualcomm

Обвиненията се въртят около LTE базирани чипове, използвани в 4G стандарта за мобилни телефони. Apple е притискана от Qualcomm с обещания за значителни суми пари и отстъпки, ако купува чиповете само от тях, съобщи Европейската комисия. Qualcomm също така е предупредила технологичната компания, че отстъпките и плащанията ще спрат в момента, в който започне да взима чиповете от други фирми. Тази заплаха е била немаловажен фактор, поради който от Apple не са използвали Intel процесори. Смяната на доставчика би им струвало немалко пари.

„По този начин Qualcomm няма конкуренти на пазара си, което е незаконно спрямо правилата на ЕС“, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер.

Разследването е започнало през 2015 година от Антитръстовата комисия на ЕС. Глобата представлява почти 5% от доходите на производителя на чипове през 2017 г. От Qualcomm не са съгласни с решението на ЕС и се очаква да обжалват обвиненията. Дон Розенберг, главният консултант на Qualcomm, заяви в изявление, че споразумението с Apple не нарушава правилата на ЕС.

Apple няма нужда да се притесняват

Според Вестер няма да има последствия за технологичния гигант заради приемане на сделката с Qualcomm, тъй като няма доказателства за неправомерни действия. Мнението на Bloomberg е, че Apple няма вина в цялата тази история, защото не е имали избор.

В момента двете компании водят съдебни битки относно таксите на чиповете, произведени от Qualcomm. Според Apple чиповете са прекалено скъпи и Qualcomm използва незаконно своята сила на пазара. От своя страна, от Qualcomm твърдят, че Apple, която е един от най големите им клиенти, е лъгала регулаторните органи с цел по-ниска цена на чиповете.

Говорейки за Qualcomm, тук може да видите един исторически момент за компанията.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Семерджиев