Със Snapdragon 845 най-доброто вече е тук

През миналата седмица всички, които се интересуват от света на мобилните технологии, получиха по-рано своя коледен подарък. А именно – Qualcomm представиха новия си SoC – Snapdragon 845. Новата платформа съдържа подобрения по цялата платка, въпреки че медийното оповестяване на събитието се фокусира върху функциите за виртуална реалност, мултимедия и сигурност. Така че нека се впуснем в детайлите, за да изпълним деня ви с нетърпение и позитивност.

Дълъг списък от подобрения …

Snapdragon 845 може да се похвали с нова Kryo 385 архитектура на централния процесор и подобрено Adreno 630 GPU. Чипът е изработен по технологията на Samsung 10nm LPP FinFet. Добро решение от страна на Qualcomm, тъй като това е вече второто поколение на тази технология, която предлага 10% по-голяма производителност или 15% по-малка консумация на енергия. И това сравнение е едва спрямо предишното поколение, а не спрямо 10 години назад.

Също както миналата година, Kryo 385 е „изработен на основата на Arm Cortex технология“. Това означава, че по принцип е стандартен стоков дизайн, но в случая е поръчково променен от Arm, който по информация от Qualcomm, обещава до 25 единици повишение на производителността, сравнено със Snapdragon 835. С подобренията идва и нова кеш памет от ниво L3 в размер на 2 МБ – характеристика, която значително подобрява възможностите за споделяне на задачи и памет между различните типове ядра в споделен клъстер. Като говорим за тях, да кажем, че 4 от тях са създадени за производителност и могат да достигнат честота 2.8 GHz. Останалите 4 ядра са енергоефикасни и достигат честота от 1.7 GHz.

Не само GHz-те са важни

Освен CPU-то подобрения е получил и видео-хардуера. Налице имаме чисто нова Adreno 630 Визуална Обработваща Подсистема, която би трябвало да ни носи 30% подобрение при генерирането на графики и видео и намалено потребление на енергия в сравнение с Adreno 540. Другите числа по темата са поддържането на екрани с резолюция до 2К х 2К и опресняване с честота 120 Hz, за ясни и плавни дисплеи.

условно разделение на чипа на Snapdragon 845 на отделните функции като сигурност, Wi-Fi и други

Другите характеристики, които влизат в новината са:

  • Пренаписан изцяло процесор за изображения – Spectra 280 ISP. С него вече ще могат да се правят 720p видео със забавени 480 кадъра в секунда и 16 MPx видео с 60 кадъра в секунда.
  • Подобрен Wi- Fi модем и модемът на компанията X20 LTE, за по-бързи от 1 Гб/с пренос на данни.
  • LTE Cat 18 – 1.2 Gbps / 150 Mbps.
  • 60 GHz 802.11ad Wi-Fi – за едновременни връзки със скорост до 4.6 Gbps.
  • Quick Charge 4+ (USB Type-C & USB Power Delivery support)
  • Bluetooth 5 – поддръжка на безжични слушалки със свръх ниско потребление на енергия и директно излъчване на звук към няколко устройства.

Готови за 2018

Snapdragon 845 вече е на тестове при клиентите на Qualcomm, с което се очаква да го видим на пазара в началото на 2018. Един от новите участници в този бизнес, китайците от Xiaomi, дори бяха част от презентацията на Qualcomm на Хаваите. Тогава изпълнителният му директор обяви, че следващият флагман на компанията, Mi 7, ще използва именно Snapdragon 845. Това е добра стъпка за Xiaomi, в посока на това да си резервират достатъчни количества хардуер от най-високо качество. Това може да звучи странно, но преди време имаше информация за недостиг на премиум хардуер за по-малките производители на смартфони, тъй като главните участници в този бизнес сключват големите сделки и изкупуват почти всички количества. По този начин те си осигуряват почти сигурен пазарен дял в нишата на флагманите при смартфоните.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Александър Господинов