Samsung пусна Galaxy S9 с акцент върху социалните медии. Какво трябва да знаем?

Samsung представи новия си смартфон Galaxy S9 в рамките на мобилния конгрес (2018 Mobile World Congress), който се провежда и към този момент в Барселона. Акцент върху новия модел са социалните медии, с надеждата за привличане на младите потребители.

Глобалният пазар на смартфони остава непроменен и дори се свива след слаб ръст от 1% през миналата година. Затова производителите се фокусират върху функции, които ще насърчат потребителите да изхвърлят старите си телефони по-рано от очакваното.

Според директора на ИТ и мобилните комуникации на Samsung Кох Донг-Джин, най-важната функция на телефона днес е „визуалната комуникация“. И Galaxy S9 е предназначен именно за „визуалното и социално“ поколение. Той разполага с подобрени камери, гласов инструмент с изкуствен интелект и функции за социалните медии.

Юнгхе Лий, който отговаря за маркетинга на мобилния бизнес на Samsung, отказа да предостави прогноза за продажбите за S9. Изследователската фирма Counterpoint твърди, че ще бъдат продадени около 43 милиона бройки през 2018 г., което е с 23 % повече от 35-те милиона продадени модели на S8 през миналата година.

Иначе продажбите на смартфони в световен мащаб отбелязаха безпрецедентен спад от 9 % през четвъртото тримесечие, като средният ръст от 2017 г. достигна само 1 %. Това е осезаемо далеч от ръста от около 40 % между 2011 и 2015 г., според анализа на Strategy Analytics. Докато Samsung запазва надмощие над Apple Inc. с около 21 % пазарен дял, според Counterpoint компанията е изправена пред силна конкуренция, след като загуби позиции на пазари като Индия, Китай и Западна Европа през четвъртото тримесечие. Китайските конкуренти като Huawei и Xiaomi Inc. пък разширяват влиянието си, подпомогнати от силните продажби на достъпни продукти, които се отличават с доста добри характеристики.

Ето и някои подробности за новия Galaxy S9

Той няма да бъде коренно различен от S8. Факт е, че Galaxy S8 направи голям скок в дизайна спрямо S7, но Galaxy S9 е много подобен на предшественика си на външен вид. Най-голямата промяна, очаквана в модела S9+, е вертикално ориентирана двойна камера с четец на пръстови отпечатъци, разположен директно отдолу.

Това ще бъде най-бързият Android телефон на пазара. Той ще работи с най-новия чипсет на Qualcomm – Snapdragon 845. За него ви разказахме в тази статия. Има повече подобрения от страна на сигурността (вградена частна RAM, биометрична поддръжка и криптиране). Има и поддръжка за свързаност с двойна SIM карта.

Може би най-отличителен белег на новото устройство е иновативната камера. Сред нейните функции е видео на супер забавен каданс, което улавя 960 кадъра в секунда. Ще могат да се правят и снимки на слаба светлина – двойната бленда Dual Aperture1 автоматично ще осигурява нужното количество светлина за възможно най-чисти изображения. Потребителите имат възможност да създават емоджита, наподобяващи техния външен вид, изражение и поведение.

Междувременно компанията планира да пусне нови аксесоари за смартфони, като безжични зарядни устройства и мобилни докинг станции.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.