служител на Самсунг представя технологията на микро светодиодите

Samsung Micro LED може да върне компанията обратно в надпреварата

Samsung и LG може да са се бетонирали на челните две места на пазара на високия клас телевизори, но това не им пречи да се конкурират помежду си. Последната точка за отбора на LG накара инженерите на конкуренцията да измислят новите Samsung Micro LED. А дали това ще наклони везните в полза на Samsung, ще видим по-надолу в статията.

През последните години LG излезе напред с тяхната нова технология за екрани – OLED. Samsung отвърна на удара съвсем наскоро с Quantum Dot екраните. Но това нито изравни резултата, нито им донесе повече клиенти. Затова от компанията трябваше да измислят нещо ново, което се оказа не откритие, а подобрение на съществуващата технология. Отново CES 2018 беше мястото за представяне на подобна иновация – Samsung Micro LED, която се надяваме да видим в бъдещи модели телевизори от фирмата.

Да изясним положението досега

За да изпъкнат ясно ползите, които носи новата технология, е добре да обясним как работят останалите екрани в момента. Всички LCD екрани в огромна част от продаваните телевизори се нуждаят от система за осветяване отзад. Тази подсветка осветява червените, зелените и сините пиксели на слоя с течни кристали. Пред тях има друг слой, който филтрира определени цветове, така че да се образува картината, която всъщност виждаме на екрана. Първите поколения LCD екрани използват за подсветка миниверсия на флуоресцентни лампи, които обаче се оказват скъпи, чупливи и предлагащи фиксиран тип светлина. Те са изместени от светодиодите (LED). Принципът на работа остава същият, но с по-евтини, ярки и манипулируеми диодни системи. Продукти от този тип се продават в последните осем години.

снимка на диодните ленти, които осветяват панела на повечето LCD телевизори продавани в днешно време

Терминаторът на LG

Органичните светодиодни (OLED) екрани са изцяло ново поколение продукти, дело на LG. Те не използват задно осветяване и дисплей от течни кристали, защото всичко това се осъществява единствено от диодите. Електрическият ток захранва комбинация от червени, зелени и/или сини диоди, а всяка тройка от тях образува цвета на един пиксел от екрана. Липсата на подсветка прави възможно „перфектното“ черно. Казано накратко – вместо да генерират черен цвят, трите диода просто не светят изобщо. Така не само останалите цветове, но и черното е по-наситено в сравнение с LCD екраните, което прави контрастите много по-добри. Намаленият брой части прави панелите по-тънки и гъвкави, с възможност да се прилагат при смартфоните, умните часовници и друга електроника. Единственият недостатък към момента е разходът за производството им, което обяснява защо LG ги внедрява само във високия клас устройства. Към момента могат да се купят на цени, започващи от минимум 2 500 лева.

Империята отвръща на удара

служител на самсунг представя новата технология за микро светодиоди

С новите Samsung Micro LED телевизори, от компанията се надяват да постигнат предимствата на OLED екраните, но на цената на LCD технологиите. Особено при условие че компанията вече направи огромни инвестиции в производството в голям мащаб на течнокристални дисплеи. Новите, по-напреднали екрани позволяват изцяло включена или изключена подсветка за единица пиксел на екрана. По това си приличат с OLED технологията, но се различават по възможностите на собствената технология на Samsung – Quantum Dot.

Освен това Samsung Micro LED са толкова малки, че всяка „клетка“ (от червена, синя и зелена светлина) от всеки LCD пиксел има свое собствено малко осветяване. От своя страна, това носи не само по-прецизен контрол на картината, но и означава, че панелът вече не се нуждае от слой за филтриране на цветовете. Това прави новата технология още по-близка до OLED.

Добри намерения, подвеждащи изявления…

Въпреки идеята за евтина алтернатива на OLED, от Samsung заявяват, че който и бъдещ продукт да се възползва от новата технология, той ще бъде „много скъп“. Но една друга характеристика звучи много по-примамливо. Благодарение на миниатюрните производствени техники, подсветките с Micro LEDs могат да се съединяват в модулни масиви. Това става чрез комбиниране на няколко групи от модули, за да се създаде огромен дисплей. Границите между отделните елементи дори не би трябвало да се забелязват. Едно такова устройство и цената му биха били много по-добри от тези на голям стандартен LCD или OLED телевизор. На CES 2018 беше представен точно такъв вариант – 146 инча от свързани малки правоъгълни панели.

146 инчов micro led телевизор представен на ces 2018 от самсунг

Накрая да споменем и неизвестните променливи – датата на пускане на пазара на продукти с гореспоменатата иновация е безкрайно неясна. Така че може да започнете да спестявате и май ще имате достатъчно време. Именно защото дори идната Коледа на 2018 е слабо вероятно време за пускане на първия продукт. И както винаги дали новата технология ще разбие статуквото, или ще е поредното заглъхване след големи анонси, ще се разбере по-вероятно през 2019-та от продуктите от най-високия клас телевизори на Samsung.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Александър Господинов