Project Crystal на Lenovo е първият в света лаптоп с прозрачен microLED дисплей

За съжаление Project Crystal е само концептуално устройство, така че скоро няма да се появи по рафтовете на магазините.

Не се случва често да срещнете устройство, което изглежда като излязло направо от снимачна площадка. Но Project Crystal на Lenovo, за който се предполага, че е първият лаптоп в света с прозрачен microLED дисплей, е пример за оживяване на научната фантастика.

Project Crystal

В момента няма планове за превръщане на Project Crystal в продукт за продажба на дребно. Вместо това най-новото концептуално устройство на Lenovo беше поръчано от подразделението на ThinkPad, за да проучи потенциала на прозрачните microLED панели и интеграцията на AI. Най-очевидният случай на употреба би бил споделяне на информация някъде, като лекарски кабинет или хотелска рецепция. Вместо да се налага да обръщате екрана, можете просто да обърнете дисплея чрез софтуер, позволявайки на всеки от другата страна да го види.

Възможни AR приложения

Когато се комбинира с камерата, вградена в задната част на системата, Lenovo казва, че може да има възможни AR приложения. Един пример би бил да използвате камерата за идентифициране на обект, подобно на Google Lens. И с неговия прозрачен дисплей би трябвало да е възможно тази идея да се направи още една крачка напред чрез наслагване на диаграма или схема върху обекта за неща като отстраняване на неизправности или ремонт.

Project Crystal

Но най-хубавото на Project Crystal е, че Lenovo изобщо си направи труда да го направи. В момента дори стандартните microLED дисплеи са изключително скъпи с тези панели, които обикновено са запазени за авангардни джаджи като The Wall на Samsung или Vision Pro на Apple. И прозрачните версии се разглеждат само като концепции като на прозрачния microLED телевизор, който Samsung показа преди няколко месеца на CES 2024.

Ефектът на прозрачност

Ефектът на прозрачност е малко объркващ. Когато е затворен или когато дисплеят му е изключен, екранът на Project Crystal изглежда почти като обикновено парче стъкло с лек кафеникав оттенък. Но в един момент цялото нещо светва като боен кораб. Номиналната яркост достига до 1000 нита, като Lenovo казва, че пиковете могат да достигнат до 3000 нита, което би го направило по-ярък от новото семейство Galaxy S24. И въпреки че е направен от множество слоеве, панелът е изключително тънък, което помага да се размие границата между цифровия и аналоговия свят. Lenovo казва, че също така обмисля добавянето на някакъв контрастен слой, така че да може да се превърне в традиционен непрозрачен дисплей с натискането на един бутон. Въпреки това, за относително голям 16-инчов дисплей, неговата разделителна способност не е супер висока, така че ако се вгледате внимателно, можете да видите отделни пиксели.

Нетрадиционна клавиатура

Друг обрат в дизайна е, че вместо традиционна клавиатура, Project Crystal включва един от сензорните заместители на Lenovo, подобни на тези в по-старите Yoga Books. За съжаление, той все още страда от много от същите проблеми. Най-очевидният пример за това е, че ръцете ви се отклоняват, докато пишете, защото няма тактилна обратна връзка, което води до намалена точност. Lenovo казва, че AI може да успее да се справи с това в бъдеще, като научи навиците на човек да пише и след това използва тази информация, за да отчете ръцете ви, които се отклоняват от началния ред. Но в момента това все още е проблем.

Project Crystal

Останалата част от лаптопа също е в процес на работа. Има само два порта в цялата система, което би било голям пропуск за толкова голям ноутбук. Project Crystal също е базиран на процесор от последно поколение, докато други компоненти като пантата му са толкова слаби, че екранът му заплашва да се затвори всеки път, когато се наклони под 90 градуса. И по някаква причина лаптопът сякаш натрупва статичен заряд, като понякога шокира хората, които докосват дисплея му.

Project Crystal е решение в търсене на проблем. Проблем, който съществува в нишови ситуации и може да е проблем, който си струва да се заемете по-сериозно в бъдеще. Но по-важното е, че ни предизвиква да помислим какво е възможно с нововъзникващата технология на дисплея и как тя може да се впише в лаптоп на бъдещето.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.