Injustice 2

„Injustice 2“ – битката на супергероите продължава

Едва ли е голяма изненада, че супер хита на “NetherRealm” от преди четири години – “Injustice: Gods Among Us”, се сдоби със заслужено продължение. Новата игра е кръстена с по-простичкото Injustice 2″ и с настоящата статия ще се опитам да споделя няколко кратки впечатления от елементите, които я превръщат в по-добрия боен симулатор на пазара в момента.

Историята

Injustice 2

“Injustice” поредицата разполага с доста широк спектър от права върху персонажите на DC Comics и въобще не се страхува да ги използва. Историята продължава директно случващото се от предната част, като битките са навързани между отделните сцени (подобно на останалите игри на студиото, в това число и Mortal Kombat). Батман се опитва да изчисти своята вселена от пагубния режим на Супермен, докато последният лежи в затвора. Разбира се, като при всеки паднал от власт деспот, винаги се намират съмишленици, които да се опитат да го освободят. Войната между фракциите на двамата герои все още не е приключила. За съжаление, много по-голяма и опасна сила се задава на хоризонта в лицето на Brainiac. Той иска да превземе света и да го добави към своята колекция. Двамата противници трябва временно да обединят сили, за да се справят с тази опасност.

„Injustice 2“ за първи път включва два различни финала, според фракцията, която ще изберете в последната част на играта. Логично – ще можете да застанете на страната на Батман или Супермен. Няма да се впускам в подробности относно сюжета, за да не ви развалям допълнително удоволствието. Освен вече споменатите персонажи, още няколко от “Injustice: Gods Among Us” се завръщат. Това са Wonder Woman, Cyborg, Flash, Aquaman, Black Adam, Catwoman, Joker и други. Все пак авторите са се постарали да внесат и разнообразие, представяйки и нови герои като Gorilla Grodd, Captain Cold, Poison Ivy, Supergirl, Doctor Fate, Swamp Thing и още. Първоначалната бройка включва 28 игрови персонажи, като още десет ще бъдат добавени по-късно.

Едва ли е нужно да ви казвам, че битката между Батман и Супермен е епична сама по себе си. Историята е достатъчно интересна, ангажираща, а освен това е и подходено с много любов към материята. Разпростира се между 12 различни глави, като всяка ви предоставя възможност да играете с различен персонаж, някои даже ви дават избор между два.

Графиката

Injustice 2

„Injustice 2“ използва и надгражда енджина на “Mortal Kombat X” по един чудесен и адски красив начин. Подобно на вече споменатата игра, тук всички персонажи са изградени в най-дълбоки детайли, като можете да видите как всеки мускул по лицата им се движи. Дрехите и екипировката им също не са за пренебрегване. Благодарение на новата система за предмети, за която ще стане дума по-долу, можете да преобразите героите си по един неузнаваем и уникален начин. Елементите по тялото също са много детайлни.

Самите арени също са представени в най-малките подробности. Те се тресат и разрушават спрямо вашите действия. Завръщащите се от предната част “arena transitions” и “environment interactions” ще ви помогнат да оцените и заобичате заобикалящия ви свят, който не е само статичен фон към безмилостната битка.

Бойната система

Сравнението с “Mortal Kombat X” отново е неизбежно и тук. Подобно на другата бойна игра на “NetherRealm”, тенденцията за опростяване на бойните механики също се забелязва много осезаемо в „Injustice 2″. Повечето комбота не изискват от вас кой знае какви космически умения при натискане на сложна и комплексна комбинация от бутони. Далеч са от представители на жанра като “Dead or Alive” или “Street Fighter”.

Подобно улесняване обаче води и до един много голям минус – по-малко умения и налични удари. Дали това е лошо или не, е напълно отделна тема. Лично аз – като човек, който не е особено добър в подобни игри и се учи бавно, намирам това за доста интересен подход. Имах щастието да победя човек с над 100 победи още в третата си битка. Сигурен съм, че по-хардкор играчите може и да не са особено очаровани, но това определено привлича масата от по-неопитни геймъри. Отделно ще позволи и на хора, които по принцип не си падат по бойни игри, но обичат вселената на DC, поне да се докоснат до някои от любимите си герои. А какво по-хубаво от това да нариташ безсмъртния задник на Супермен с Батман.

Като оставим това настрана, бойната система е повече от задоволителна. Всеки един герой има умения, които да подхождат на образа и възможностите му. Действията им са представени по един уникален начин и са истинско удоволствие за наблюдение. Макар и движенията да се изпълняват по сходен начин, при всеки един персонаж изглеждат различно.

Традиционните supermoves от първата част също се завръщат и отново са представени чрез брутални филмчета. Механиките зад тях отново са лесни и играчите няма да имат никакви проблеми с изпълнението им.

Системата за прогрес и екипировка в „Injustice 2“

Injustice 2

Време е и за една от най-големите промени и нововъведения спрямо “Injustice: Gods Among Us”. Играта вече разполага с loot система, която ще ви позволява да се сдобивате с нова екипировка, костюми за героите, както и чисто нови умения, макар и последните да са доста голяма рядкост.

Освен вече познатия “profile level”, Injustice 2″ ви позволява да развивате и отделните персонажи. Всеки един от тях може да достигне максимум до двадесети левел, като през това време ще се сдобие с две нови умения (на нива 10 и 20) и с увеличаване на слотовете за предмети.

За щастие, системата за екипировка не е кой знае колко сложна – представя ви три нива на рядкост – common, rare и epic. Логично, последните се падат по-рядко, но са с най-хубави показатели и струват много повече пари. Самите предмети ще можете да придобивате след победи или като отваряте кутии. Въпросните кутии биват цели 5 типа (от bronze до diamond), като най-високият вид ви дава най-много и най-хубави неща.

Колко хубава е тази система? Честно казано, това е въпрос на гледна точка. Можете да играете, за да се опитвате да отключите по-хубава и по-хубава екипировка, или просто да се забавлявате. Самите предмети не са просто козметични, а добавят определени точки към показателите на героите. Някои от епичните даже носят допълнителни бонуси, които могат да ви помогнат срещу останалите играчи.

Едно е сигурно – можете да прекарате часове, сортирайки, продавайки и подобрявайки инвентара на всеки един персонаж. За щастие (или пък не), разработчиците са помислили и за хора, които искат да проведат равна “ванила” битка. Настройките преди всеки мач ви позволяват да изключите всякакви бонуси, които по-хубавите елементи могат да ви дадат, изцяло приравнявайки способностите до началните им нива. Комбинацията с включен “level cap” ви дава възможност по-ниският левел герой временно да бъде повишен до по-високия такъв на своя противник. Така ще получите изцяло равностоен двубой, което е хубава опция.

Режимите на игра

Injustice 2

Един недостатък, от който страдаше “Tekken 7”, като се появи горе-долу по същото време с “Injustice 2”, беше липсата на кой знае какво разнообразие откъм игрови режими. Като добавим и доста слабата история, отрочето на “Bandai Namco” си беше меко казано разочарование, макар там да има и много други фактори. Все пак да се върнем към обсъжданата игра.

“NetherRealm” са се постарали този път да разнообразят геймплея, включвайки променящ се боен режим, който винаги да ви предлага нещо ново. Тук нямате доста сложните от първата част Lab Missions, а така наречената “Мултивселена”. В нея можете да намерите и традиционната аркадна версия под името “Battle Simulator”, в която има няколко степени на сложност. Освен това, всяка една планета се сменя на няколко часа и включва различни предизвикателства и награди при успешно приключване. Мултивселената е едно от най-добрите места, от които можете да се сдобиете с редки кутии и хубава екипировка.

Освен стандартния hot-seat мултиплейър, при който можете да се биете срещу приятели на една конзола, имате и познатите online режими – ranked и player matches, king of the hill и private битки между познати. Друга интересна нова екстра е AI battle simulator-а, който ви позволява да изберете до трима свои герои и да нападнете друг онлайн противник. Както и самото име подсказва, битката е изцяло симулирана и вие можете само да наблюдавате. При победа или загуба, бивате възнаградени с различни типове кутии.

Като цяло разнообразието от режими би трябвало да задоволи повечето хора. Със сигурност са по-лесни от предната част, но пък са не по-малко забавни.

Заключение

„Injustice 2“ е една чудесна бойна игра. С по-кратко и ясно заключение от това едва ли мога да завърша. Новото предложение на “NetherRealm” ще предложи достатъчно забавление както за старите играчи, така и за нови последователи. Опростената бойна система е бърза и лесна за усвояване, без да изглежда прекалено елементарна, че да омръзне на петата минута. Към всеки един персонаж е подходено с много внимание и любов. На фона на последните разочарования в лицето на “Tekken 7” и “Street Fighter V”, “Injustice 2” определено си струва часовете, които можете да инвестирате в нея. Лично ние я препоръчваме.

Оценка 7/10

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!