ADATA SE770G външен SSD диск с RGB панел – ревю и впечатления

Доживяхме през ръчичките ни да мине и RGB външен харддиск. Че и SSD на всичкото отгоре. Да, ADATA SE770G е вече на около година, но предполагам няма да бъда единствен, когато кажа, че RGB подсветката би бил последният ми критерий по избор на такъв вид устройства. Разбира се, това си има и до голяма степен логично обяснение – напоследък не ми остава почти никакво време за гейминг, а точно гейминг е основното предназначение (изключваме стандартните такива) на моделът, за който ще Ви разкажа днес.

Без повече излишни приказки – нека се захващаме за работа.

ADATA SE770G RGB – първи впечатления

Като оставим настрана RGB подсветката и големия охладител в кутията, ADATA SE770G не се различава съществено от останалите представители в този ценови клас като характеристики.

Външното SSD се предлага с капацитет в два варианта – 512GB и 1TB. Устройството разполага с 3.2 USB gen.2 type C интерфейс, чиито скорости при четене и запис могат да достигнат до 1000MB/s (хиляда мегабайта в секунда).

RGB панелът е едно свежо разнообразие от масовката подобни устройства с образ, изграден от множество шестоъгълници и преливащ ефект.

USB Type C интерфейсът удобно елиминира възможността да не уцелим правилната посока на включване, а скоростите на трансфер са подходящи за свързване с модерните игрови конзоли, като например PlayStation 4, Playstation 5, XBOX Series S и X. Покрити са всички големи операционни системи като Windows, MacOS и Android (от версия 5.0 нагоре), като единият от включените в комплекта кабели предлага директно свързване с модерните телефони.

Разопаковане / Ънбоксинг

Опаковката е компактна и удобна за пренасяне. В кутията ще открием ADATA SE770G, разположен в пластмасово „легло“, книжка с кратки упътвания за употреба на 14 езика, както и два USB кабела за свързване:

 • USB Type A / USB Type-C
 • USB Type-C / USB Type-C

Спецификации

 • Цвят: Черен
 • Капацитет: 512GB / 1TB
 • Размери (Д x Ш x В): 99.5мм x 57.5мм x 18мм
 • Тегло: 136 гр.
 • Интерфейс: USB 3.2 Gen 2 Type-C
 • Максимална скорост на четене: до 1000 MB/s
 • Максимална скорост на запис: до 800 MB/s

Съвместимост с операционни системи:

 • Windows 8 / 8.1 / 10 / 11
 • Mac OS X 10.6 или по-нов (нужно е специфично форматиране преди употреба)
 • Linux Kernel 2.6 или по-нов
 • Android 5.0 или по-нов

Температури и напрежения:

 • Подходящи температурни условия за ползване:  от 0°C до 35°C
 • Работен волтаж: DC 5V, 900mA

Аксесоари:

 • USB 3.2 Type-C to C кабел,
 • USB 3.2 Type-C to A кабел,
 • упътване за бързо стартиране

Гаранция: 36м. 

Няколко кратки (но важни) забележки

 1. Кабелите в комплекта предполагат само USB Type-C свързване. Ако желаете да свържете диска към MicroUSB порт например, ще Ви трябва отделен кабел или преходник.
 2. Ако се опитате да свържете ADATA SE770G през USB 2.0 интерфейс, имайте предвид, че за да захраните устройството ще трябва да използвате два USB порта.
 3. Линк към съвместимите устройства според производителя
 4. Съвместимостта с различните устройства може да варира. Моля обърнете внимание на следните изображения, показващи съвместимостта с PS4, PS5 и XBOX series S/X:

3. Connecting via USB 2.0 requires plugging in to two USB ports for sufficient power delivery. A USB Y-cable will be needed.

ADATA SE770G – Скорости и тестове

На този етап не успяхме да тестваме ADATA SE770G с PlayStation 5 поради простата причина, че ограничените количества в България не позволяват възможност да получим бройка за ревю. Въпреки това, прилагаме стандартни тестове на персонален компютър през три различни интерфейса: USB 3.0, USB 3.1 Gen.2 и USB Type-C Gen.1.

Ако погледнете внимателно изображенията, може да Ви направи впечатление, че резултатите от тестовете през USB Type-C са два пъти по-ниски от тези при USB 3.1 Gen.2. Тук е уместно да споменем, че генерацията е от особено значение, защото Gen.2 позволява скорости до 10Gbps (10 гигабита в секунда), докато първата генерация – само 5Gbps.

Температурите по време на тестове варираха между 32°C в покой и 41°C градуса по време на натоварване.

 

Струва ли си ADATA SE770G? Нашите впечатления

SSD като SSD, ама RGB. След бързо проучване този диск се оказа най-евтиният в своя ценови клас. При цени от около 160 лв с ДДС за 512GB и 270лв с ДДС за 1TB, можем спокойно да кажем, че RGB панелът не оскъпява излишно ADATA SE770G на база конкурентните продукти. Да, по-тежък е от другите външни дискове на ADATA, но пък охладителят успешно се справя както с температурата, генерирана по време на натоварване, така и от тази, създавана от лед панела. Рекламираните скорости в спецификациите са реално достижими.

Лед панелът пък от своя страна разполага само с един ефект, като липсва възможността да го променим с друг или пък да го изключим при нужда. Липсва също така опция за синхронизиране между различните RGB устройства. Ако не сте фенове на RGB светлините, ще трябва да измислите как да скриете устройството от визуалния си обсег.

Бихме ли си го купили? Ами да. Към момента на създаване на този материал, ADATA SE770G във вариацията си от 512GB е най-бюджетното външно SSD на пазара. Гаранцията му е 36 месеца, което е напълно в рамките на нормалното.

Заключение

Вместо заключение, този път ни се иска да чуем Вашето мнение. Бихте ли си купили RGB външен хард диск като цяло? RGB предимство или недостатък е за Вас, когато става дума за подобен тип устройства? Споделете с нас в коментар или елате да го обсъдим в Технологичното Общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)