SteelSeries Prime Wireless – ревю и впечатления

Когато стане дума за гейминг мишки, в главите ни започват да изплуват буквално стотиците различни модели, които сме виждали до момента. Всеки модел с по-гръмко заглавие и още по-големи претенции – мега, гига, ултра бързи, с висок DPI, с голяма издръжливост, RGB – какво ли още не. Претенциите понякога струват скромните 20-30, 50лв, понякога скачат и над 300. Къде е разумната „златна среда“ между цена и производителност/параметри, е много трудно да се каже, а и финално в повечето случаи опира до лични предпочитания. Една от тези мишки, които бихме окачествили като претендент за „златната среда“, е SteelSeries Prime Wireless, с която ще Ви запознаем в следващите редове.

Серията Prime на небезизвестната у нас компания се състои от общо 5 представители, като основните разлики между тях са видът на сензорите, видът свързване и физическите размери. Моделите биват:

 • SteelSeries Prime (TrueMove Pro сензор),
 • SteelSeries Prime Mini (5% намаление във физическите размери спрямо Prime),
 • SteelSeries Prime+ (TrueMove Pro+ сензор),
 • SteelSeries Prime Wireless (TrueMove Air сензор),
 • Steel Series Prime Mini Wireless (TrueMove Air сензор и по-малък размер спрямо Prime Wireless)

Както можете да се досетите, цената на тези продукти варира в същата последователност, в която сме ги описали. Интересното тук е, че цената на Prime вариантите и техните Mini версии е една и съща. Тоест, ако китката Ви е по-голяма, можете спокойно да изберете по-големия размер, без да се притеснявате, че това ще оскъпи мишката.

Но стига толкова общи приказки. Нека навлезем в същинските детайли на SteelSeries Prime Wireless.

Какво ще намерим в кутията (Ънбоксинг)

Кутията е семпла и добре пипната откъм дизайн, без много излишни или натрапчиви елементи. Вътре освен самата мишка ще открием книжка с кратко ръководство , USB Type-C донгъл за безжична връзка, удължител с два женски Type-c накрайника, както и кабел с USB Type-C към USB A накрайници и дължина от около метър и половина.

Донгълът и неговият удължител са прибрани в интересно помещенийце с надпис „Open this FOR GLORY“. С колко точки слава ще се покачи вашият левъл, оставяме на Вас да споделите в коментарите. 😉

Тъй като Wireless е основният акцент в модела на мишката, мислех да не обръщаме внимание на кабелната оплетка, но тя е толкова приятна на допир, че реших да не я пропускаме. Личи си, че основната цел на кабела е замислена да бъде използван предимно при зареждане, отколкото за постоянна употреба, защото въпреки хубавата на допир оплетка, допускаме, че кабелът има немалки шансове да бъде прекъснат при невнимателна употреба (силно прегъване, опъване около остър ръб и подобни).

Форма и външен вид

Личи си, че за да защитят ценово SteelSeries Prime Wireless, създателите са вложили доста внимание и мисъл в този модел. Нямаме основание да не вярваме на производителите, твърдящи, че формата на мишката е резултат от консултации с над 100 представители на eSports сцената. 80-грамовото изделие пасна доста удобно в ръцете на няколко човека от нашия екип, а матовото покритие се усеща много добре и не се хлъзгаше по време на разгорещените (и потни) тестове в няколко различни пуцалки.

Материалите, от които е създаден корпусът, са ABS пластмаса и поликарбонат, които към този момент предлагат най-много здравина и издръжливост. Плъзгащите тефлонови елементи от долната част на мишката са от клас 100% Virgin PTFE, което на практика означава, че се използва материал директно от производителя, вместо предварително оформени заготовки. Тефлоновите елементи предлагат много добра плъзгаемост, което позволява много гладки и плавни движения. Разположени са на ключови места, така че да покриват ключови точки от корпуса при допир и натиск  за максимален контрол по време на интензивен гейминг. Взети са предвид и трите основни типа захващане и натиск.

Механика и Хардуер

Prestige OM суичове

SteelSeries Prime Wireless използва революционните за този тип хардуер Prestige OM суичове. OM е съкращение от „Optical Magnetic“, или на практика обяснява компонентите, на които производителят разчита за повече издръжливост и точност при натискане.

За целта се използва стоманена торсионна пружина, задържана на място от специално фрезован неодимов магнит. При всеки натиск пружината прекъсва иначе постоянния лъч инфрачервена светлина, осигурявайки ненадминато време за реакция. От SteelSeries смело гарантират над 100 милиона клика без това да попречи на точността или здравината на суичовете.

Повече за Prestige OM суичовете и ролята им в гейминга разказва Tino Soelberg, Chief Technology Officer в SteelSeries:

Quantum 2.0 Wireless технология

Quantum 2.0 Wireless е технология, отново разработена от SteelSeries. Тази технология се базира на двуканална оптимизация, като по този начин латентността в безжичен режим бива сведена до минимум и усещането е все едно играем с кабелна мишка. 

TrueMove Air Gaming Sensor

В началото на ревюто споменахме за този сензор. Време е да обясним и малко повече за него. TrueMove Air сензорът е разработен съвместно с PixArt (световно признат пионер в разработката и иновациите при сензорите). Целта е  истинско проследяване на движенията 1 към 1, като добавим и това при наклон на мишката, като по този начин производителят се стреми да елиминира нежелания тракинг под ъгъл, накланяне и при бързи движения. Характеристиките на сензора са 18,000 CPI, 4oo IPS и 40G ускорение. Интересен факт може да Ви се стори, че сензорът е разположен под лепенката със серийния номер на мишката. Това по никакъв начин не пречи на работата му. 

На долната част на мишката ще намерим също така два бутона – един за включване и изключване на мишката и един за смяна на предварително въведените работни режими. Софтуерът на мишката позволява също така още 5 настройки по Ваш избор, които са достъпни отново с един натиск на въпросния бутон.

В случай че изгубите Wireless донгъла или USB Type-C преходника, същите могат да се закупят и доставят без особени трудности от сайта на производителя или съответните дистрибутори за България.

 

SteelSeries Prime Wireless – Характеристики / Спецификации

Сензор

 • Вид: SteelSeries TrueMove Air
 • Тип: Optical
 • CPI: 100–18,000 in 100 CPI Increments
 • IPS: 400, on SteelSeries QcK surfaces
 • Acceleration: 40G

Дизайн

 • Back Cover Material: Black Matte Finish
 • Core Construction: ABS Plastic
 • Shape: Ergonomic, Right-Handed
 • Grip Style: Claw, Fingertip or Palm
 • Number of Buttons: 5
 • Illumination: 1 RGB Zone
 • Weight: 80 гр.
 • Length: 125.3 мм
 • Width: 59 мм (отпред), 67.9 мм (отзад)
 • Height: 23 мм (отпред), 42.4 мм (отзад)
 • Свързване: Безжично на 2.4GHz / жично чрез USB Type-C или Type A
 • Живот на батерията: 100 часа

Суичове (Бутони)

 • тип: Prestige OM™ механични суичове
 • Издръжливост: 100 милиона натискания

Софтуер / съвместимост

 • Операционни системи: Windows, Mac, Xbox, and Linux. Нужен е свободен USB порт за свърване.
 • Версия на софтуера: SteelSeries Engine/ SteelSeries GG 3.18.4+, за Windows (7/8/8.1/10/11) и Mac OSX (10.12 или по-нови)

Линк към документацията за упътване.

За финал

SteelSeries Prime Wireless определено е една мишка, достойна за интензивно ползване, независимо дали играете вкъщи, или ходите по турнири с нея. За малкото време от което я тестваме, можем да кажем спокойно, че сме доволни и не видяхме никакви проблеми.

Към момента мишката може да се намери в диапазона от 200 до 250 лв с ДДС, което я прави подарък за зимните коледни и новогодишни празници. Дали цената отговаря на параметрите, оставяме на Вас да прецените. Можете спокойно да споделите с нас в коментари тук или в нашата фейсбук група – Технологичното Общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)