Tenda CP3 – Ревю и впечатления

За бюджетните видеокамери, които заляха пазара в последно време може да се говори надълго и нашироко. С течение на времето се нагледахме на модели с повече екстри на ниски цени, за сметка на по-некачествената и ненадеждна изработка и/или проблемен софтуер. Камерката за която ще говорим в днешното, макар и кратко ревю, се оказа доста приятно изключение от правилото. Запознайте се с Tenda CP3.

Tenda CP3 – Какво можем да очакваме?

Предвид пазарната цена от около 40лв с ДДС на Tenda CP3, можем да говорим основно за предимства и… предимства. Китайският производител е помислил за почти всичко – дизайн, функционалност, възможности. Камерката има много приятен яйцевиден външен вид, като цветовите възможности за закупуване са три: бял, сив и черен.

Чрез включеният в кутията комплект за прикрепяне към стени, камерката може да бъде монтирана както под 90 градуса, така и на тавана. В софтуерът има предвидена опция за обръщане на изображението при последните случаи. Завъртането по хоризонтал е пълно – 360 градуса, докато по вертикал е 155 градуса. Тези мерки, в комбинация с опцията за „патрулиране“ дават възможност да няма скрити зони в обхватът ѝ.

Образът, който Tenda CP3 доставя чрез двумегапикселовият си сензор е с резолюция 1080P/FullHD, а аудио сигналът върви двупосочно, като за качеството му се грижат алгоритми за намаляване на странични шумове и изчистване на основния поток.

Когато споменахме по-горе, че възможностите на разглежданата от нас камерка са много, най-добре е да ги изброим в нейните

Характеристики

Хардуер:

 • Движение: хоризонтално: 360° ,вертикално: 155°(90° нагоре, 65° надолу)
 • Съхранение на информация: Micro SD card (до 128G, Class10 или по-висок)
 • Захранване: DC 9V=1A
 • Лещи: 4mm@F2.2
 • Бутони: един Reset бутон за възстановяване на фабрични настройки
 • Лед индикатор: 1 червен, 1 син
 • Антена: вътрешна
 • Физически размери: ширина 103 мм x дължина 88 мм x височина 88 мм

Параметри видео:

 • Резолюция: 1920 x 1080
 • Кодек: Smart H.264
 • Дневен и нощен режим: ICR infrared filter type
 • Намаляване на шума: 3D digital noise reduction
 • DWDR поддръжка: Да
 • Компенсация на фоновото осветление: Да
 • ROI (Region of Interest) поддръжка: Да

Wifi параметри:

 • Безжичен стандарт: IEEE 802.11b/g/n @2.4GHz
 • Безжична скорост: 150 Mbps
 • Сигурност: 64/128-bit WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK

Други:

 • Интелигентна аларма: S-motion detection & Human Shape detection
 • Режими на известяване:  Sound and light alarm
 • Аудио: Full-duplex, двупосочно
 • Персонализирани гласови съобщения:  До три на брой
 • Автоматични режими за патрулиране: 6 preset patrol location
 • Дължина обхват в нощен режим: около 12 метра, в зависимост от обкръжаващата среда
 • Работна температура: -10~45℃
 • Температура при съхранение: -40℃~70℃
 • Сертифициране: CE, RoHs, FCC, RCM

Какво ще намерим в кутията? (ънбоксинг)

Освен, разбира се, самата камерка, в кутията ще намерим още:

 • Зарядно устройство с изходящи параметри 9V/1A и 3-метров кабел.
 • Монтажен комплект за стена и таван.
 • Книжка за кратко упътване

Приятно впечатление ни направи това, че от Tenda са успяли както да запазят изчистен дизайнът на кутията, така и да поберат всичката нужна информация на евентуалният купувач/потребител. Встрани от задължителната информация според пазарните изисквания, на кутията присъстват още QR код за бърз достъп до софтуера, основните параметри на камерката, описание на 10 езика, спецификации и съдържание в комплекта.

Софтуер и работа с Tenda CP3

Както повечето продукти на Tenda и други марки, които предполагат отдалечен (и безжичен) достъп и свързаност, така и тук подходът на инсталация, конфигуриране и работа с камерката се осъществяват чрез мобилно приложение. В нашият случай то се нарича TDSEE и е налично като за Android, така и за iOS.

Инсталацията и свързването на камерката с мобилното приложение са доста интуитивни и почти не предполагат възможности за грешка. Затова и няма да влизаме в подробни обяснения за тези процеси. В общи линии процесът протича в инсталиране на TDSEE, сканиране на QR код на камерката от мобилното приложение, въвеждане на WiFi име и парола и останалото се случва автоматично.

Важно е да уточним, че самата свързаност между приложението и камерката не е директна. Потокът от данни по време на комуникацията преминава през така наречените динамични DNS сървъри – в случаят подсигурени от Tenda. Това е до голяма степен лесно обяснимо – процесът по подсигуряване на статичен IP адрес, отваряне на портове в рутери и допълнителни настройки обикновено не са интуитивни процеси за обикновеният потребител. По този начин без допълнителни настройки можем да достъпваме камерката и записите от нея от всяка точка на света. Китайският производител ни предоставя възможност да съхраняваме видео и изображения, използвайки вграденият Micro SD слот или пък алтернативно – да си закупим пространство в облака, с 3 месеца безплатен период.

Разбира се, щеше да е много хубаво ако имахме възможността да съхраняваме записите някъде в локалната си мрежа на по-голям носител, но и 128-те гигабайта MicroSD карта са напълно достатъчни в случая (закупува се отделно). 🙂

Едно от лесните неща, а и доста полезни като функции на софтуера е възможността да споделяме както видеосигналът, така и части от управлението на камерата с други потребители, ползващи TDSEE. За целта е нужна регистрация в сървърите на Tenda. Регистрацията ни позволява също така бързо и лесно да управляваме и наблюдаваме повече от една камера, като за целта не е нужно те да бъдат задължително Tenda CP3 например. Достатъчно е да са съвместими с TDSEE софтуерът.

Tenda CP3 бебефон

Tenda CP3 като бебефон?

Ако сте стигнали чак до този ред, вече Ви е станало ясно – основното приложение на камерката е видеонаблюдение. Но всичките ѝ възможности и характеристики предполагат нейното използване без никакъв проблем и като бебефон. Чрез настройките за известяване можем спокойно да нагласим камерката да ни алармира при звук или раздвижване на нашето бебе.

Също така можем спокойно да оставим телефонът си някъде близко до нас и да наблюдаваме със звук и картина в реално време какво се случва в детската стая например, докато вършим другата си работа.

При достатъчно желание, можем да отидем и още по-далеч. Например чрез емулатор за андроид можем спокойно да наблюдавате детето си от основният или допълнителен монитор.

Tenda CP3 бебефон следене на монитор

А защо не и домофон?

И за да доразвием  идеите от предния абзац, можем спокойно да монтираме камерката близо до входната ни врата, да я настроим да ни уведомява всеки път, когато пред нея има раздвижване и чрез опцията за двустранно аудио можем директно да разговаряме с нашият посетител. Дори нямаме нужда от звънец за целта!

За финал

Честно да си признаем, подходихме с доза недоверие към Tenda CP3.  Каквото и да си говорим, възможностите, които представя тази камерка ги очакваме от години. Години, в които по-скъпо струващи продукти предлагаха не повече от половината екстри и то с някакви непреодолими условия. Комбинацията от подобна палитра от екстри, стабилен софтуер, добро качество на картината и бюджетна цена от под 50лв определено прави Tenda CP3 продукт, който си заслужава да се закупи.

Тук е моментът да споменем също, че разглежданата от нас камерка е най-ниският модел от серията. Надяваме се да достигнем и до нейните по-големи „събратя“ и да направим адекватно сравнение в скоро време.

Както винаги, ако ревюто Ви е харесало или пък имате забележки и уточнения, не се колебайте да споделите с нас тук в коментари или пък в нашата фейсбук група – Технологичното общество на България. Ще се видим в следващото ревю!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)