Mobile World Congress 2023: Някои от революционните технологии, които видяхме на събитието

Годишният търговски панаир Mobile World Congress 2023 (MWC) започна в понеделник, събирайки световни лидери в мобилните и телекомуникационните технологии, за да покажат своите продуктови разработки и да обсъдят бъдещето на технологиите.

Четиридневното шоу, проведено в огромен конферентен център в Барселона, е най-голямата и най-влиятелна среща в света за индустрията на телефонните технологии.

В една седмица на ключови съобщения в индустрията и вълнуващи пускания на пазара на продукти, какви са акцентите, които видяхме досега?

Пробив в технологиите за мобилни телефони

Nokia разработи „self-fix“ телефон

В понеделник Nokia представи своя „самофиксиращ се телефон“ – един от първите бюджетни смартфони с Android, които могат да бъдат ремонтирани у дома.

Технологията, която беше пусната на пазара в партньорство с iFixit, ще позволи на клиентите сами да извършват прости корекции, като например подмяна на изтощени батерии или напукани екрани на дисплея.

Nokia и нейната компания-майка HMD Global се надяват, че телефонът ще се хареса на аудитория, която иска да спести време и пари със следващата си инвестиция – плюс да предложи завиден живот за потребителите.

OnePlus показа новия си концептуален модел за охлаждане

OnePlus представи своя концептуален смартфон OnePlus 11, включващ новото охладително решение Active CryoFlux на компанията.

Отвън телефонът изглежда като с цветни ленти, минаващи по гърба му. Това всъщност е течност, която се изпомпва около телефона с керамична пиезоелектрическа микропомпа.

Целта? Подобно на системите за охлаждане, които можете да намерите на компютър, той може да подобри производителността и дълготрайността на телефона, както и да ускори зареждането.

Превъртете и сгънете

Motorola добави уау фактора, като представи телефон с екран, който се извива. Докоснете два пъти пръстите си отстрани и дисплеят автоматично се разширява от 5 инча дължина (13 см) до 6,5 инча чрез превъртане отдолу.

Собственикът на Motorola, китайската технологична марка Lenovo, също показа лаптоп с подвижен екран, който отне около 19 секунди, за да се превърти до напълно разгънато положение. Компанията каза, че нейните концептуални устройства едва ли ще излязат на пазара скоро.

Други марки, включително Samsung и китайските Oppo и Tecno, също пуснаха най-новите си сгъваеми дизайни.

Xiaomi 13 и 13 Pro стартират в Европа

На фона на пускането в Китай миналата година, Xiaomi 13 и 13 Pro превзеха световната сцена на Mobile World Congress 2023.

Германия, Франция, Испания и Италия ще бъдат едни от първите пазари, които ще представят Android смартфони, като и двата разполагат с камери Leica и Snapdragon 8 Gen 2 – 8-ядрен чипсет, пуснат едва в края на миналата година.

Xiaomi също така дебютира продуктовото си партньорство с XDA на MWC, прототип на чифт AR очила, които са безжични и могат да превключват между прозрачни и сенчести модели.

Флагманската серия HONOR Magic5 заема първо място за технология на камерата и екрана

След представянето си на MWC 2023 тази седмица, новата серия HONOR Magic5 зае първо място за технология на камерата и екрана в глобалната класация за смартфони на DXOMARK.

Заобленият дизайн тежи само 219 грама, а камерата му разполага със 100-градусова, 12MP функция за селфи, която използва технология за сканиране на лица за перфектна снимка.

Екранът от 1312 x 2848 пиксела може да достигне пик при 1800 яркост.

Аксесоари, които правят живота малко по-лесен

Motorola се противопоставя на сателитите с новия си Bluetooth аксесоар

Дебютирайки на Mobile World Congress 2023, новата Motorola Defy Satellite Link ще позволи на смартфоните да изпращат и получават текстови съобщения, дори ако няма сигнал.

Перфектен за всеки, който обича да е на открито, аксесоарът може да предоставя SOS сигнали и изпращане на местоположение, дори ако смартфонът, с който е свързан, е изтощен.

Развитието означава, че хората няма да трябва да купуват изцяло нов телефон, за да се възползват от развиващата се сила на извънрадарната комуникация.

Технология за супер бързо зареждане

240W телефонът на Realme ще бъде пуснат в международен мащаб, след като беше обявен в Китай миналия месец. Марката казва, че моделът GT3 може да се зареди до 100 процента само за девет минути и половина.

Но базираният в Китай конкурент Redmi също си проправя път към върха на класациите за зареждане със зарядно устройство от 300 W, за което твърди, че може да зареди телефона ви наполовина за малко повече от две минути – и пет до пълно зареждане.

Ако AI имаше лице

Хората биха могли да се почувстват по-добре, взаимодействайки с AI чатботове, ако имаха човешки лица. Това е мисленето в D-ID, израелска стартираща компания, която пусна нов интерфейс за своя „дигитален човек“ – по същество онлайн аватар, който може да работи с AI-чат системи за провеждане на разговори.

„Имахме чатбота в миналото. Те не работеха“, каза главният изпълнителен директор Гил Пери, защото можеха да отговорят само на конкретни въпроси с конкретни отговори. Сега „големите езикови модели носят огромни подобрения на традиционните чатботове“.

Пери демонстрира, като зададе въпрос на лицето на чатбота на лаптопа си, чийто отговор беше зловещо реалистичен. Той каза, че предпазните мерки ще попречат на технологията на D-ID да бъде използвана злонамерено.

Здравето остава в челните редици

Военен стандартен кибер часовник на Huawei

Huawei доминира в дневния ред на MWC 2023 както по отношение на присъствието, така и по отношение на предлагането на продукти.

Новият часовник GT Cyber се рекламира като притежаващ „издръжливост на военно ниво“ – и честно казано, той също изглежда така.

Водоустойчив до 50 m, той има над 100 режима на тренировка и извлича данни от пет сателита, за да проследява упражненията възможно най-точно, и технология за сън, която проследява движението и сърдечната честота, докато си почивате.

Интелигентен здравен монитор OHealth H1 на Oppo

Изглежда малко като компютърна мишка от старата школа, но този здравен монитор от Oppo вероятно е възможно най-близък до това да имате лекар на живо. Освен ако не сте лекар. Или живеете с такъв.

Устройството може да измерва шест биометрични показателя, включително пулс, ниво на кислород в кръвта и кръвно налягане. Освен това има дигитален стетоскоп и може да използва AI за диагностициране на медицински проблеми и предлагане на лечение.

„Завладяващи изживявания от следващо поколение“ за света на добавената реалност

Очила с добавена реалност на XRAI Glass

Приложението за виртуален асистент на XRAI е проектирано да работи с интелигентни очила за гледане, за да помогне на хората с увреден слух да разберат по-добре какво се случва около тях. Речта се транскрибира от други хора наблизо и субтитрите се показват на лещите или прикачен смартфон.

Сега XRAI е интегрирал технологията ChatGPT на OpenAI в своето приложение и настройка на очила.

„Хората могат да задават въпроси като общи знания или рецепти или каквото им харесва“, каза изпълнителният директор Дан Скарф. „Или те всъщност могат да задават въпроси от разговора си. И така,„ Хей, XRAI, можеш ли да обобщиш този разговор? Или „Хей, XRAI, как се казваше градът, за който току-що говорихме?“

За тези със загуба на слуха може да е полезно асистент с изкуствен интелект да повтори разговор, в който са говорили няколко души, казва компанията.

Технологията за спортна визия на Amdocs

Amdocs демонстрира AR технология, която може да се използва както за феновете, така и за служителите по сигурността на спортни игри с билети.

Например, футболни фенове, присъстващи на мач лично, могат да закупят пакет от екстри за своите AR очила, включително ексклузивни видеоклипове за повторение и статистика на живо, показани на техните лещи, за да „увеличат“ игровото си изживяване.

Същите очила могат да се използват и като допълнителен инструмент за персонала по сигурността в играта, с допълнителни функции за безопасност, включително база данни за сигурност.

Cподелете с нас кое ви направи най-голямо впечаталение в коментар или в нашата група Технологичното общество на България!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.