Начало / Полезно / Роуминг хватките след отпадане на таксите в ЕС
Роуминг хватките след 2017. Момиче, ползващо роуминг

Роуминг хватките след отпадане на таксите в ЕС

Всеки пътуващ в чужбина човек с нетърпение очаква средата на юни, когато окончателно отпадат таксите за роуминг в страните от Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия (така наречената Зона ЕС). Това е последната стъпка от поетапното им намаляване през изминалите години. В морето от информация обаче е трудно човек да се ориентира какво със сигурност означават новите правила и какви са изключенията.

– Наистина ли ще говоря безплатно и колко?
– Какви са тези ограничения с трафика на мобилен интернет?
– Моят оператор ми предлага някакви неща, да се съгласявам ли?

Ще се опитаме да внесем яснота по тези въпроси.

1. Тарифни планове, разговори и СМС-и

На първо място, не е нито задължително, нито необходимо да преподписвате договора си с мобилния оператор. Няма нужда и да активирате допълнителни пакети. Но ако досега сте ползвали допълнителен пакет за роуминг, операторът може да поиска да потвърдите, че желаете да продължите да се възползвате от него. В повечето случаи тези пакети включват преференциални цени и за държави извън Зона ЕС, като Турция, Македония и т.н.

Ако тарифният ви план до момента е имал услугата „роуминг“, то ще продължи да я има и след 15-и юни. При новите условия това означава:

 • Може да ползвате и в рамките на Зона ЕС всички безплатни (национални) минути и СМС-и, които имате по тарифен план. Те ще бъдат безплатни, докато ги изчерпате, ако имате ограничение, или независимо от количеството разговори, ако планът ви е с неограничени безплатни минути/СМС-и.
 • След като изчерпате безплатните си минути и СМС-и, операторът ще ви таксува спрямо тарифния ви план.
 • Входящи повиквания и съобщения в Зона ЕС (когато някой ви се обажда или пише) не се плащат.

Какво още трябва да знаете:

 • Имайте предвид, че ако сте в България и звъните на германския номер на леля си в Мюнхен например, това е международно обаждане и се таксува като такова спрямо тарифата на плана ви. Роумингът предвижда да ползвате без такса мрежата на чужд оператор, но обажданията към телефонни номера на чужди оператори не попадат в обхвата на регулацията.
 • Ако живеете в чужбина, не можете да ползвате българска карта. Дори да имате издадена такава, операторите ще следят колко сте я ползвали в рамките на 4-месечни периоди. Когато бъде засечено, че се използва предимно в чужда държава, могат да ви наложат допълнителни такси.
 • Нови правила при роуминга към трети страни няма, така че, ако пътувате често до държави извън ЕС и искате да плащате по-малко, ще трябва да активирате допълнителни пакети.
 • Покрай влизането в сила на новата регулация операторите изготвиха и нови планове за мобилна телефония. Ако все пак имате намерение да преподписвате/подписвате нов договор, внимавайте какво включват тези предложения.

2. Мобилен интернет в роуминг

Ето тук нещата стават малко по-сложни. Основното възможно недоразумение идва от факта, че операторите могат да налагат ограничение върху използвания трафик, докато сте в чужбина. В масовия случай лимитът се изчислява така:

Таксата на плана ви без ДДС х 2/ равностойността на 7,7 € в лева.

Например при такса от 30 лв. без ДДС:

30х2/15 = 4GB

Полученото число отговаря на горната граница за безплатен или преференциален мобилен интернет, ако планът ви включва такъв. Ако планът ви е без безплатен интернет, то плащате по определената от оператора национална тарифа.

При надвишаване на лимита, операторът ще започне да ви таксува. И трите български компании обаче предвиждат да ви уведомяват, когато наближите тази граница.

Формулата за ограничение на преноса на мобилни данни в условията на роуминг е определен от Европейската комисия и не е приумица на българските оператори. Ако смятате да използвате активно интернет в условията на роуминг в ЕС, е най-добре да се обърнете за подробна информация и съвет към своя оператор.

В противен случай, ето няколко препоръки, за да не рискувате изчерпване или превишаване на интернета при пътуване:

 • Ако не сте го направили, изключете автоматичното обновяване на приложения и операционната система на телефона.
 • Изключете опцията за локализиране.
 • Не използвайте GPS навигацията в чужда държава. Ако знаете, че може да ви потрябва карта, свалете предварително такова приложение.
 • Не сваляйте и не качвайте видео или голям обем снимки в мрежата, изчакайте, докато се приберете в България.
 • Някои онлайн услуги, като гледане на клипчета в YouTube и слушане на музика в Spotify, също „харчат“ доста интернет.

3. Драмата не е само българска

От бизнес гледна точка е в реда на нещата мобилните оператори оттук насетне да се опитат да компенсират загубите от отпадане на таксите за роуминг. Това обаче изобщо не се случва само в България.

Операторите във Финландия например изпратиха съвместно искане до държавния регулатор, който да им позволи година отсрочка от европейската регулация. Дали ще я получат, ще бъде решено след влизането в сила на регламента.

В Литва обаче местният регулатор разреши на три от компаниите да прилагат по-скъпи цени за роуминг от наложеното в ЕС ограничение. Компании в Белгия, Словакия, Португалия и Полша също са изпратили подобни искания до властите, някои са получили решение, други още чакат.

Операторите в Гърция и Дания пък са решили да се справят с въпроса, като предложат евтини пакети на потребителите, които обаче могат да се ползват само на територията на страната.

За финал, предоставяме ви адресите с информация за промените в роуминг за трите основни мобилни оператора у нас:

Какво е роуминг?

Често сте срещнали уточнението, че отпадат таксите за роуминг, а не самият роуминг. За щастие, защото това е услугата, която позволява на човек с абонаментен план към един оператор да ползва мрежата от клетки на друг оператор в чужда държава. Таксата за роуминг, от своя страна, е цената, която плащате, за да ползвате чуждата мрежа. Отношенията между компаниите са регулирани в рамките на Световната GSM асоциация, в която членуват над 800 оператора от над 110 държави. Същата, между другото, беше против наложеното от Европейската комисия отпадане на таксата за роуминг.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Филипа Радионова