Начало / Закони и финанси / Според ЕС е незаконно да продаваме мултимедийни кутии пригодени за пиратска употреба
Заглавна картинка на статията "Според ЕС е незаконно да продаваме мултимедийни кутии пригодени за пиратска употреба"

Според ЕС е незаконно да продаваме мултимедийни кутии пригодени за пиратска употреба

Европейският съд излезе с решение относно продажбите на мултимедийни кутии. Според него, ако кутията има за цел или способността да излъчва пиратско съдържание, то продажбата ѝ е нелегална.

Пиратски мултимедийни кутии?

снимка на мултимедийна кутия WD TV

Не знаехте, че подобни устройства могат да се използват за това? Е, вече знаете. Благодарение на отсъждане, публикувано днес, Европейският Съд забрани и продажбата им. До решението се стигна след процес срещу човек на име господин Wullems. Той се занимава с търговия на подобни мултимедийни кутии чрез сайта filmspeler.nl. Макар същината и хардуера на устройствата да са напълно легални, те били настроени по начин, който предполагало пиратско ползване. По този начин, според съда, обвиняемият промотирал нелегално гледане на медия. Според съда, свалянето на тази медия и гледането ѝ онлайн били едно и също нещо и се наказвали по идентичен начин.

снимка на мултимедийна кутия Apple TV

Устройствата на Wullems осигурявали директна връзка към пиратски материали на отдалечен сървър. По този начин той нарушавал закона за медийна собственост. Така той бил отговорен за разпространяването на нелегални материали, без съгласието на собствениците. Wullems бил в пълно съзнание относно действията си и продавал тези мултимедийни кутии с цел печалба. На база на всичко това, съдът намерил обвиняемия за виновен.

снимка на мултимедийна кутия Amazon Fire TV

Filmspeler е един от многото сайтове, които продават подобни устройства с Android и софтуер като Kodi. Макар Kodi да е напълно легален софтуер за стрийминг, към него могат да се прибавят много допълнителни функционалности. С тях потребителите спокойно могат да се доберат до пиратско съдържание. Проблемът, според съда, е че подобни сайтове предлагат устройствата с включени подобни функции към софтуера и по този начин предлагат достъп до пиратско съдържание. Законът против подобни устройства е вече факт.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.