отпадат таксите за Роуминг в ЕС - основно изображение

Без роуминг в Европейския Съюз от 15-ти юни

Европейският съюз направи голяма крачка към постигането на дигитално единство като обяви, че от 15 юни тази година ще отпаднат таксите за роуминг в рамките на ЕС.

Планът да се сложи край на таксите за роуминг е в процес на разработка вече над 2 години. Причината до момента това да не е станало факт е, че пред Европейската комисия имаше известни пречки за преодоляване.

Най-ожесточената съпротива бе от страна на операторите, които не желаят да занижат тарифите си. Освен това пресмятането на разговори между действащите в различните страни оператори ще бъде усложнено.

Заместник-председателят на Единния дигитален пазар в ЕС Andrus Ansip заяви, че „последното парче от пъзела“ вече е сглобено.

Начинът, по който цените ще се регулират, е бил договорен така, че операторите да успеят да осигурят конкурентни цени на собствените си пазари. Сега вече планът за отхвърляне на роуминг в рамките на ЕС може да влезе в действие точно на 15 юни тази година. От тази дата нататък можем да говорим с всички страни в ЕС така, все едно говорим с българските номера в България. Тук трябва да отбележим още едно много важно нещо. При пътуване в Европейския съюз, ще можем да използваме собствения си мобилен интернет, без да плащаме допълнителни такси за това!

Независимо от настоящите преговори за Brexit, разговорите без роуминг ще продължат да се прилагат и във Великобритания, докато Правото на ЕС спре да важи за страната.

Не е ясно кога точно Островът ще напусне Съюза и как в дейтайли това ще се отрази на сделката, макар че някои оператори като Three вече предлагат на клиентите си разговори без роуминг в някои държави.
За да стане факт Брекзит, той трябва да влезе в сила за Евеопейския парламент и Съветът трябва да го гласува. Всички страни-членки трябва да подкрепят излизането на Великобритания от ЕС. С всеки изминал ден този механизъм започва все повече да ни изглежда като формалност.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Почти юрист, малко журналист и малко повече - дърводелец. Здрасти!