Дете и смартфон

Дете и смартфон – какви са рисковете и кога можете да купите

Дете и смартфон – добрo ли е това взаимодействие? Ако Вашето дете каже, че е единствено сред приятелите си без такъв, може това да е самата истина. Средно децата получават първите си мобилни устройства на 10-годишна възраст. Натискът от страна на връстниците може да се засили, но, разбира се, не е нужно да отстъпвате. Родителството изисква и поставянето на някои ограничения, дори и да понижава „рейтинга“ и разбирателството вкъщи. И все пак повечето родители смятат, че това е неизбежна покупка.

Няма правило за възрастта, в която детето е готово за смартфон. Много експерти препоръчват забавянето на покупката заради пряката опасност от пристрастяване. Но родителите могат да претеглят няколко фактора, преди да вземат решението, съобразно зрялостта на детето си и нуждите на семейството.

Преди да купите телефон – ето някои неща, за които трябва да помислите.

Защо детето иска смартфон?

Педиатърът д-р Дейвид Л. Хил, председател на Американската академия по педиатрия, е баща на пет деца на възраст между 12 и 18 години, които имат смартфони. „Всичките ми приятели вече имат“ вероятно не е адекватен отговор, казва той. Наистина трябва да се попитате какво ще прави с него Вашето дете и има ли убедителна аргументация за искането си.

Можете да разгледате и Вашите собствени нужди. Например, ако подрастващият често трябва да остава сам вкъщи, функцията за проследяване на местоположението на смартфон може да Ви даде едно относително спокойствие.

Готово ли е за тази стъпка?

Задайте си няколко въпроса. Колко отговорно е Вашето дете? Можете ли да разчитате на него? Може ли то да спазва правилата за етикета и безопасността? Вярвате ли му, че няма да загуби или счупи апарата?

За да проверите това, може да опитате да му дадете по-базисно устройство, което позволява само текстови съобщения и обаждания. Ако не го изгуби, счупи или злоупотреби с него, може да се премине към смартфон.

Какви са Вашите правила и ограничения?

„Едно от най-големите Ви опасения е, че ако имат смартфон, те имат неограничени възможности и трябва да решите как ще им помогнете да използват този инструмент отговорно“, казва Хил. Нека детето да знае, че ще следите неговата дейност. Обсъдете заедно кои приложения могат да се използват. Можете да опитате някои родителски настройки, като например да се въвежда парола при всяко теглене на приложения.

За по-малките деца можете да използвате настройки, които Ви позволяват да следите текстове или да ограничавате уебсайтовете, които могат да посещават. Ако ги използвате, бъдете честни с детето си за това, което правите и обяснете защо. Нека Вашата намеса да не означава диктатура и липса на диалог.

Какви са зоните без телефон на семейството?

Смартфоните могат да доведат до разсеяност, по-малко свободно време, тревожност и влошени комуникационни умения, посочва Дуайт Деуърт-Палмайер, доцент по комуникационни проучвания в Widener University в Честър, Пенсилвания. Те също така могат да попречат на децата да отделят достатъчно време за активности или достатъчно сън, което може да повлияе на настроението и физическото им здраве.

Преди да им дадете телефон, добра идея ще е да поговорите колко време ще могат да отделят за това и защо е важно да се се разсейват от екрана за известно време.

Американската академия по педиатрия предлага онлайн инструмент за родителите за семеен медиен план, персонализиран за всяко дете. „От решаващо значение е да отделяме внимание един на друг и да имаме истински разговори. И ако плащате сметката за телефона, имате право да въведете тези основни правила“, обяснява още д-р Хил.

„Правете това, което проповядвате. Вярвайте или не, децата повтарят модела на родителско поведение. Ако родителите не се отделят от телефоните си, това ще се случи и с децата“, смята Палмайер.

Освен да установите правила, насърчавайте детето си да участва в дейности, при които не се допускат телефони – като например спорт. Да ги накараме да общуват лично с родители и връстници може да бъде най-добрият начин да ги ангажираме в живота извън изградената от мобилни телефони реалност, убедени са специалистите.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.